Rászálltak az uzsorás bűnözőkre

By Marosréti Ervin
Akt.:
dr. Varga László (jobbra) szerint hallunk még ózdi uzsorás híreket
dr. Varga László (jobbra) szerint hallunk még ózdi uzsorás híreket - © Fotó: ME
Ózd – Az Ózdi Rendőrkapitányság országos viszonylatban is élen jár a kamatos pénzekből élők elfogásában.

Az ózdi képviselő-testület előtt is beszámolt tavalyi munkájáról a helyi rendőrség. Az eseményen dr. Varga László, városi rendőrkapitány részletesen beszélt az elért eredményekről, de szólt azokról a területekről is, ahol a jövőben feltétlenül előre kell lépni. Az elmúlt időszakban jelentősen megnövelték a térségben a rendőri jelenlétet, ami az intézkedések számában is megmutatkozik. Az ózdiak rendszeres segítséget kaptak a készenlétiektől, de a saját állományukat is sikerült feltölteni. Ennek köszönhetően Ózdon a bűncselekményszám kevesebb volt, mint egy esztendővel korábban, de a kapitány szerint nem bújhatnak a statisztikai adatok mögé.
– Az a legfontosabb, hogy az állampolgári bizalmat a rendőrség visszaszerezze az előttünk álló időszakban – tette hozzá dr. Varga László. – Úgy érzem, a kezdeti lépéseket megtettük, de továbbra is keressük azokat a lehetőségeket, amelyet a lakossággal még szorosabbá fűzik a kapcsolatunkat. A bejelentési hajlandóság terén komoly elmaradásunk van, pedig az első lépés az lenne, hogy eljusson hozzánk az információ, ha valakivel szemben jogsértés történt.

Rács mögött az uzsorások

Az ózdi rendőrök országos viszonylatban is rendkívül sokat tettek az uzsora bűncselekmények felderítése érdekében. A városban és a környező falvakban rendkívül elterjedt volt ez a szegény réteget tovább sanyargató, és sakkban tartó életforma. Az elmúlt hónapok azonban komoly áttörést hoztak ezen a területen, amelyre az országos médiumok is felfigyeltek.
– Legalább tíz szervezett rendőrségi akciót tartottunk, aminek következtében harminc ember került előzetes letartóztatásba – folytatta dr. Varga László. – Bátran kijelenthetem, hogy országosan is úttörő szerepet tanúsítottunk, hiszen utánunk több hasonló eset látott napvilágot uzsora bűncselekmény kapcsán. Ezzel természetesen a jövőben sem állunk le, hiszen a sértettek olyan információkkal látták el a rendőrséget, amelyek hosszú évekre nyúlnak vissza. Eddig ezeket elhallgatták, de most látják a konkrét és határozott rendőri fellépést, ezért megteszik a feljelentéseket. Már nagyon régen nyomasztott minket ez a probléma, tudtuk, hogy a mélyben ilyen jogsértések történnek. Nagyon nehéz volt megtalálni azokat a csatornákat, amelyekkel bizonyíthatóvá váltak ezek a cselekmények. Az első sikeres akció és annak a kommunikálása viszont egy lavinát indított el, ami azóta is tart.

Több garázdaság

Ózdon és a helyi kapitányság illetékességi területen nőtt a garázdaságok száma, és több fiatalkorúval szemben indítottak eljárást, mint 2010-ben.
– Ezt a két kategóriát leszámítva abszolút pozitív tendenciát mutat a tavalyi munkánk – reagált dr. Varga László. – Itt viszont valóban vannak lemaradásaink. A garázdaságok száma évek óta lassú emelkedést mutat. Konfliktusokkal terhelt térségben élünk. A megélhetéstől kezdve, társadalmi, szociális és gazdasági problémák mint lakóhelyi nézet eltérések formájában törnek a felszínre. Ezt rendőri eszközökkel megelőzni nagyon nehéz, sokszor szinte lehetetlen is. Persze azon dolgozunk, hogy előrelépjünk az ügyben, ezért fölvettük a kapcsolatot a roma kisebbségi önkormányzatokkal, minden szervezettel folyamatosan konzultálunk. A helyi vezetőket ezeknél az eseteknél be fogjuk vonni, az ő segítségükkel próbáljuk meg elérni, hogy a problémás személyekkel szót tudjunk érteni. Ha sikerül, akkor ezen a területen is megállítható lesz a bűncselekmények emelkedése.

–ME-