Írásszakértő pecsételte meg a pécsi levélbombák készítőjének sorsát

Zsarolás kísérletével és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják azt a fiatal pécsi férfit, aki egy vállalkozónak három levelet és két házilag készített bombát “küldött” néhány hónappal ezelőtt. Az egyik bomba a rendőrségen robbant, miután a vállalkozó bevitte a pécsi kapitányságra, egy rendőr könnyebben megsérült. A férfi már több hónapja a rendőrség látókörébe került, az írásszakértői vélemény pedig igazolni látszik a gyanút.

Takátsy Zoltán, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az első levelet – melyben egy gyufásdoboznyi, háztartási vegyi anyagokból készített kis bomba is volt – február elején, háza udvarán találta a pécsi vállalkozó, akitől a levél írója több millió forintot követelt. A férfi a gyanús csomagot a rendőrségre vitte, a rendőrség udvarán azonban váratlanul felrobbant és egy rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

A második levél márciusban érkezett a vállalkozóhoz, ebben újabb felszólítás volt, hogy fizessen, a harmadik, májusban érkezett levélbe azonban már az előzőnél nagyobb, szintén házilag eszkábált bombát tett a zsaroló. A szakértői vélemény szerint ez akár embert is ölhetett volna, de a tűzszerészek sikeresen hatástalanították.

Takátsy hozzátette, hogy a férfi – más lapok állításával ellentétben – nem volt üzleti kapcsolatban a megzsarolt pécsi emberrel, és annak alkalmazottja sem volt, de háza környékén rendszeresen megfordult, illetve arra járt dolgozni. A sajtóreferens a folyamatban lévő nyomozás miatt nem árult el részleteket arról, a férfi hogyan került a rendőrség látókörébe.

A gyanúsított nem tett vallomást, egyelőre szabadlábon védekezhet, de ha a zsarolásban és robbanóanyaggal való visszaélésben bűnösnek találja a bíróság, több évre börtönbe kerülhet. A rendőrség korábban 1 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki az ügyben, ezt most visszavonták.