Óránként 50 milliós banki nyereség – RTL Klub

Átlagosan 1 milliárd 200 ezer forint a nyeresége naponta a nyolc legnagyobb magyar banknak, azaz óránként 50 millió. A bankszövetség közgazdásza szerint a tovább növekvő nyereség azzal magyarázható, hogy csökkent a bankok működési költsége, és nem azzal, hogy az ügyfelektől kértek többet. A pénzügyi felügyelet a panaszok alapján ezt nem teljesen így látja – számolt be az RTL Klub Híradója.

Naponta átlagosan 1,2 milliárd forint a tiszta nyeresége a nyolc legnagyobb magyarországi banknak. Ez a teljesítmény azt jelenti, hogy a bankok óránként 50 millió forint haszonhoz jutnak. Ez percenként 833 ezer 333 forint, másodpercenként pedig 13 ezer 888 forint marad a kasszában, adózás után is. Miközben nő a profit, a pénzintézeteket érő panaszok száma nem csökken.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője azt mondta, hogy a felügyelethez érkező panaszok azt mutatják, hogy nagyon sok esetben a hitelintézetek tévesen kétszer, vagy szabálytalan módon számítanak fel díjat, a panaszok 20-25 százaléka jogos.

Egyes banki szolgáltatásokért többet kell fizetni, mint más európai országokban. Az Európai Bizottság nemrég elkészült jelentésében bírálta a magyarországi bankokat a magas díjak miatt. Magyarországon például az átlagosnál többe kerül pénzt felvenni automatából. A bankszövetség közgazdásza szerint a magas nyereség azonban nem ezzel magyarázható.

Csillik Péter, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza szerint összességében, hogy a nyereség, a profitráta ilyen magas lett, annak tudható be, hogy a működési költségek, igen jelentősen, és már ötödik éve markánsan csökkennek.

A pénzügyi felügyelet szerint a hitelek hizlalják a bankok nyereségét. Idén azonban várhatóan kevesebb kölcsönt folyósítanak majd, mint tavaly, ezért a felügyelet szerint csökkenhet a bankok nyeresége is.