Rangos szakmai elismerés a Magyar Nemzeti Galériának

Opus Mirabile művészettörténeti díjban részesült a Magyar Nemzeti Galéria két időszaki tárlata. A Vaszary János gyűjteményes kiállítása című tárlat és a Zichy Mihály, a “rajzoló fejedelem” című kiállítás. Egyéni tanulmányok kategóriában Buzási Enikő művészettörténész kapta meg az elismerést – adta hírül csütörtökön az intézmény kommunikációs igazgatósága.

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottságának Opus Mirabile-díját nyerte el a Magyar Nemzeti Galéria két időszaki kiállítása. A Vaszary János (1867-1939) gyűjteményes kiállítása című tárlat kurátorai Gergely Mariann és Plesznivy Edit. A Zichy Mihály, a “rajzoló fejedelem” című kiállítás kurátorai pedig Róka Enikő és Hessky Orsolya.

Az egyéni tanulmányok kategória egyik díjazottja is a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa. Buzási Enikő művészettörténész Aktualitás és történeti hagyomány a 17. század végén: A Mátyás-kultusz a Batthyányak családi reprezentációjában című munkájáért részesült az elismerésben.

Az Opus Mirabile-díjat a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága 14 évvel ezelőtt alapította, és a grémium évente választja ki titkos szavazással a díjazottakat az előző év művészettörténeti munkái közül.

A díjazott időszaki kiállításokhoz készült családi vezetők a legjobb múzeumpedagógiai kiadvány kategóriában nívódíjat kaptak az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól.