Rangos építészeti elismerést kaptak Ózdon

Ipari örökségből lett kulturális közösségi tér
Ipari örökségből lett kulturális közösségi tér - © Fotó: ME
Ózd, Budapest – Az ózdi törzsgyár területén végrehajtott fejlesztést két építészeti kitüntetéssel díjazták.

Két díjat is nyert a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. kultúrgyár projektje a huszadik alkalommal megrendezett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton. A FIABCI Magyar Tagozata, a Magyar Ingatlanszövetség a Kulturális Kategória Első Díját és a Magyar Ingatlanszövetség Különdíját ítélte oda az egykori ózdi kohászati üzem területén megvalósult beruházásnak, építészeti rehabilitációjának.

Örökségvédelem

A projekt célja volt az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja, ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása. Az elképzelés eredményét most már több mint két esztendeje csodálhatják az ózdiak és a városba érkező látogatók. A 2016-ban átadott Nemzeti Film­történeti Élménypark és Digitális Erőmű épülete a város kiemelt látnivalói közé emelkedtek, s nem először kerültek az építész szakma fókuszába. A két intézmény több nemzeti és nemzetközi jelölést tudhat magáénak, illetve az áttervezést irányító építész, Csontos Györgyi DLA tervezői munkáját 2017-ben a Pro Architectura díjjal ismerték el.

A Magyar Ingatlanszövetség által meghirdetett Nívódíj pályázatra számos elismert magyarországi ingatlanfejlesztő küldte be pályaművét. A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. számára azért is bír kiemelt fontossággal az elnyert oklevél, mert a megmérettetés egyrészt rangos nemzeti fejlesztők, tervezők munkájának magas színvonalát reprezentálta. Másrészt kiemelte az építészeti örökség kulcsfontosságú szerepét a magyar kultúrában.

ÉM-ME