Friss hírek

2009.02.04. 14:40

Az állam garanciát ad a munkanélkülivé válók lakáshitelének törlesztése mögé

<p>A kormány a hitelezési kockázat csökkentése érdekében, legfeljebb 2 éves időtartamra kész garanciát adni azoknak, akik lakáshitelt vettek fel az elmúlt időben és önhibájukon kívül munka nélkül maradtak - mondta a szerdai kormányülés után a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hozzátette: a kormány erről az elképzelésről még egyeztet a bankok képviselőivel, így végleges döntés csak a jövő héten várható.</p>

A kormány elsősorban azoknak kíván segítséget nyújtani, akik munkahelyük elvesztése miatt nem tudják törleszteni lakáshiteleiket. A kormányszóvivő azonban hozzátette: az állam nem vesz lakásokat és nem vállalja át a törlesztést sem, pusztán a nehéz helyzetbe került adósok által - a bankokkal kialkudott, csökkentett értékű hiteltörlesztésre vállal átmeneti garanciát. A garancia legfeljebb két évig lenne érvényben, ám azt a hitelt devizanemétől függetlenül mindenki megkaphatja.

A részleteket még később egyeztetik a bankokkal, ezért azok még nem nyilvánosak.
A lehetőség a tervek szerint minden 2008. szeptember 1-je előtt felvett lakáshitelre vonatkozik majd.

A kormány azt is kezdeményezi a bankokkal folytatódó tárgyalásokon, hogy hosszabbítsák meg a devizaalapú hitelek törlesztésének megkönnyítéséről tavaly ősszel megkötött és az év végén lejárt megállapodást. Ebben a törlesztési idő meghosszabbítása, illetve a tőke és kamattörlesztés módjának megváltoztatása is szerepelt. A kormány azt az egyezséget is meghosszabbítaná, amely szerint a bankok a külföldi devizáról forintra történő hitelváltás költségeit elengednék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!