Ránézésre jónak tűnt a körhinta – RTL Híradó

Csak ránézéssel, műszerek nélkül vizsgálták meg áprilisban azt a körhintát, amelyik vasárnap leszakadt Tökön. A vizsgálatot végző ellenőr szerint mindössze ennyi az előírás. Közben az üzemeltető rendőrségi meghallgatásán megerősítette, hogy kilenc éve a Hajógyári szigeten ugyanennek a hintának két kocsija szakadt le – akkor egy ember meghalt.

A korábbi baleset után átalakították a szerkezetet, amit a minőségellenőrök legutóbb idén április végén néztek át. A körhintát Bakó István, a műszaki vizsgáló és tanúsító szervezet, az EMI-TÜV SÜD Kft. osztályvezetője vizsgálta meg – műszerek nélkül, ránézésre. Szerinte ez elég, hiszen ez az előírás. Ultrahangos vizsgálatot csak akkor kérnek, ha szemmel láthatóan is gond van, mert az nagyon drága. Egyetlen hegesztésénél 100 ezer forint. A baleset után mindenesetre az ellenőr is azt mondta, változtatni kellene az előírásokon.

Bizonyos korrekciók nem ártanának majd a balesetből leszűrt konzekvenciák alapján – közölte Bakó István. Mint mondta, tervezik, hogy jeleznek a jogalkotó felé még néhány problémát, amelyek pontosításra szorulnak. Azt az ellenőr nem árulta el, pontosan min változtatna. Egyelőre azt sem tudni, pontosan mi okozta a balesetet. Ugyan a szakértői véleményt keddre ígérték, de az nem készült el.Sporthírek