Randevú a kultúra követeinek

Kisvárda jó esélyekkel indul a Vidéki Városok Kulturális Központja címért. Ezen – első hallásra talán meglepő – kijelentéssel Pribula László állt elő minap. A kisvárdai fesztiválok közül néhány korábbi cikkünk [.doc – 30KB]

A polgármesteri hivatal referense állítása igazolásául aláhúzta, Kisvárdán hat nemzetközi fesztivál bonyolódik évente, visszatérő idegenforgalmi, turisztikai célokkal, kulturális programokkal.

Egyébiránt az Európai Bizottság hívta fel a figyelmünket arra, hogy eredményesen pályázhatunk erre a büszke címre – fogalmazott a szakember, aki arra is utalt, a cím elnyerése a gyakorlatban azt jelentené, hogy öt évig rendszeres anyagi támogatásban részesülne a város, ha minden évben ugyanabban az időben rendeznénk a tradícióvá érlelt rendezvényeiket.

Várdai vigasságok

Október 21-étől 23-áig tartják a Várdai vigasságok programot, amelyre a vén kontinens közép-keleti részéből érkező magyar és idegen nyelvű amatőr művészetei együtteseket várnak. – Szerencsére számukra már természetes, hogy minden esztendőben Kisvárdán randevúzhatnak – hangsúlyozta Pribula László, aki elmondta még: – A vendéglátók mindig kitalálnak valami furfangos dolgot, hogy állandó „készültségben” tartsák, s ezzel magas színvonalú produkciókra késztessék a csoportokat. Színházi, komoly- és könnyűzenei, valamint folklór műfajokban méretik meg magukat, s  különböző vetélkedőkben vesznek részt rendszeresen a Kárpátok Eurorégió országaiból, valamint testvérvárosainkból jött kulturális delegációik. Ezt a nemzetközi gyermek- és ifjúsági rendezvényt egy majdan tradícióvá váló programsorozat első lépéseként rendezi meg a támogatást elnyerő Komoróczy Péter DSE.

Pályázati sikerek

A határon túli magyar fiatalok programjainak támogatására kiírt szakminisztériumi pályázati felhívás feltételeinek megfelelve több százezer forintot nyert az egyesület, amely Mészáros Károly elnökkel az élen már több sikeres pályázatot nyújtott be.

Megjegyzem, az idén benyújtott kulturális, idegenforgalmi pályázatok körülbelül 80 százalékban voltak eredményesek, forintosítva több mint 60 millió került az intézmények és az egyesületek kasszájába – újságolta a referens, aki szerint ez a mentalitás, illetve a támogató szándék emelte a várost az európai kulturális központok soraiba. Pribula László szerint Kisvárdát ma már az ausztriai Salzburggal, illetve Gyulával, Diósgyőrrel és Sopronnal emlegetik együtt fesztiválhelyként.

Az említett városok korábban utcahosszal jártak előttünk. A tervek szerint 2010-ben szállunk harcba európai kulturális központ címért. A tarsolyunkban ott van a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, a Várszínházi Esték, az Ifjúság a Kárpátok Folklórjáért, a Várdai Viadalok, a Várdai Huncutságok és a Várdai Vigasságok.

– Kovács Bertalan –