Áramszünetek Erdélyben az orkán miatt

Románia tucatnyi megyéjében okozott károkat az orkán erejű szél, amely szerdára virradóan söpört végig az országon. Számos településen még szerda délután is szünetelt az áramszolgáltatás. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint Erdélyben a széllökések sebessége a száz kilométerest is meghaladta.

A legjelentősebb károk a székelyföldi Hargita megyében keletkeztek, ahol az orkán által kicsavart fák magasfeszültségű vezetékeket szakítottak el, transzformátorállomásokat rongáltak meg. Emiatt Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely városában részlegesen, több mint húsz községben és faluban pedig teljesen megszakadt az áramellátás.

Az úttestre dőlt fák számos szakaszon több órán keresztül okoztak fennakadást a közlekedésben.

A dél-erdélyi Hunyad megyében Petrozsény bányászváros néhány negyede, valamint a Páring-havasokban fekvő üdülőtelep menedékházai, Krassó-Szörény megyében a megyeszékhely, Resicabánya néhány utcája és mintegy tíz vidéki település maradt áram nélkül, Brassó megyében pedig négy településen, illetve a Cenk alatti városban jeleztek áramszünetet. A hatóságok egyébként kénytelenek voltak leállítani a brassópojánai és predeali sífelvonót is.