Friss hírek

2010.03.20. 15:44

Hármas ikerborjak születtek Hajdúbagoson - másodszor ellett hármat a magyar tarka tehén

<p>Hármas ikerborjak születtek egy hajdúbagosi magángazdaságban. A szarvasmarhák ritkán ellenek ikreket, de olyan esetrõl még a szakirodalom sem tesz említést, amikor ugyanaz az anya egymás után kétszer ellik hármas ikreket. A hajdúbagosi gazda tehene - a korábbi hármas ikerellést megismételve - újabb három kisborjút hozott a világra.</p>

Az anyaállatnak összességében ez volt a negyedik iker-ellése. A hármasikrek csütörtökön születtek, ezért gazdájuk a Sándor, József és Benedek nevet adta az állatoknak. Az iker bikák mindhárman egészségesek. A kisborjak születése nemcsak azért különleges, mert szarvasmarha tehén ritkán hoz világra egyszerre három borjút, hanem azért is, mert ennek az anyának tavaly is hármas ikrei voltak. Az akkor született borjak is jól vannak, most egyévesek.

Ez nagyon ritka, nem is emlékszem ilyenre. Nem tudok róla, hogy ilyen elõfordult volna, legalább is a szakirodalomban nem írták le - mondta szombaton a Független Hírügynökségnek Dr. Károlyi Sándor hatósági állatorvos.

Az állatorvos csaknem 30 éve praktizál, de hasonló iker-specialista tehénnel korábban sem õ, sem kollégái nem találkoztak. A szakember genetikai okokkal magyarázza a gyakori ikerelléseket. A három kisbika érkezése csak a tehén gazdáját nem érte váratlanul. Bunyik Zoltán nagyon büszke az ikrekre, akiket saját kezûleg segített a világra. Az ikrek mamája, Cecil 9 éves. A magyar tarka tehénnek ez a negyedik iker ellése, hét év alatt 12 borjút hozott világra..

A kisbikák egészségesek, most körülbelül 15 kilósak. Az étvágyukra nincs panasz. Naponta kétszer kapnak enni, ilyenkor egyenként másfél liter tejet isznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!