Rallycross Eb: Kiss Pál Tamás hatodik helye

Kiss Pál Tamás (balra) az elődöntőt megnyerte
Kiss Pál Tamás (balra) az elődöntőt megnyerte
A miskolci pilóta bár döntőbe jutott, de műszaki hiba miatt ott nem tudott elindulni.

Kiss Pál Tamás a Hansen Talent Development színeiben egy Peugeot 208-assal mutatkozhatott be a rallycross Európa-bajnokság zárófutamán, az olaszországi Franciacortában. A versenyhétvégét megelőzően a cél a döntőbe jutás volt.

„A hétvége előtt sokan kérdezték tőlem, hogy milyen eredményt szeretnék elérni. Magam sem voltam teljesen biztos benne, hogy mi lehet reális célkitűzés, mert kívülről teljesen más megítélni az erőviszonyokat, de a magyar bajnokságban megszerzett futamgyőzelem, és az autóval az első teszten szerzett tapasztalatok után, a döntőbe jutásban reménykedtem” – mondta Kiss Pál Tamás.

Az előfutamok során nemcsak az autót, a pályát és a nemzetközi légkört kellett megismerni, a lebonyolítás szabályai folytán sokszor a vb-élmenőkkel is komoly csatákban kellett helytállni. A 24 éves pilóta körről körre fejlődött, a negyedik előfutamot már magabiztosan nyerte. A jó időeredményeknek és a kiegyensúlyozott versenyzésnek köszönhetően, végül negyedikként jutott az elődöntőbe. Ott aztán egy tökéletes rajt után a miskolci pilóta szinte állva hagyta a nála jóval több rutinnal rendelkező ellenfeleit, és végig vezetve, elsőként ért célba. De hiába kvalifikálta magát a döntő rajtrácsának első sorába, mert versenyautójának generátora már a középdöntő negyedik körének végén tönkrement. A néhány perces szervizidő alatt az egész hétvége során kiváló munkát végző csapat, nem tudta kicserélni a generátort, így Tomi ugyan felállt a rajtrácsra a döntőben, ám elrajtolni már nem sikerült.

A célt elérték

„Álomszerű volt az egész hétvége egészen a döntőig, a generátor meghibásodása azonban mindenkit vissza­rángatott egy kicsit a valóságba. Végig egy csapatként küzdöttünk, és akárcsak én, a srácok is mindent beleadtak. Voltak olyanok a csapatban, akik rettenetesen dühösek voltak, míg mások a sírás határán álltak. A keserű befejezés miatt végül mindenkiben volt egy kis hiányérzet, de volt okunk az örömre is, hiszen az előzetesen kitűzött célunkat elértük” – összegezett a miskolci versenyző.

ÉM