Rákos betegek is fizetnek napidíjat – RTL Klub

Bár vizitdíjat nem kell fizetniük a rákbetegeknek, napidíjat kérnek tőlük a kórházakban. Sok beteg havonta legalább 4-5 napot kórházban tölt, mert csak így tudják megkapni a megfelelő kezeléseket. A betegek szerint méltatlan, hogy a drága gyógyszerek mellett a kórházi napokért is fizetniük kell 300 forintot. Az Egészségügyi Minisztériumban azt mondják, meggondolják, hogy változtatnak-e a szabályozáson – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Az egyik daganatos beteg rendszeresen kórházi kezelést kap, ugyanis csak itt tudják megfelelően ellátni. Fizetnie kell a napidíjat, az első 20 napért. 15-öt már kifizetett, még ötöt majd kifizet – mondta el az RTL Klub Híradójának. Hozzátette: eddig 4500 forintjába került a kórházi ellátás, és még 1500 forintot kell majd kifizetnie.

Bár vizitdíjat nem fizetnek a rákos betegek, a kórházi napidíj alól nem mentesülnek. Ők azonban kórházban többször vannak, mint háziorvosnál. Egy másik rákos beteg havonta majdnem 20 ezer forintot költ a betegségei kezelésére. Szerinte méltatlan, hogy még napidíjat is kérnek tőle az első 20 kórházban töltött napért.

Az egészségügyi tárca szerint mindenkinek hozzá kell járulnia a betegsége kezeléséhez, ezért a napidíj. Ugyanakkor lehet, hogy ezen is változtatnak.

“Ez pont olyan kérdés, amelyről beszélni kell, egyeztetni a szakmával, a betegekkel. Nem kizárt, hogy lesz változtatás” – mondta Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az RTL Klub Híradójának.

Aki azonban egyelőre fizetés nélkül távozik a kórházból, ahhoz behajtót is küldhetnek az intézmények. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy a minisztérium tervei szerint legkésőbb két hónap múlva, vagyis tavasz végére a mostani tapasztalatok alapján változtatnak a vizit- és napidíj fizetésének rendszerén.