Rakoncátlan európai uniós gazdák

Gazdák
Gazdák
Debrecen – Az összesen 48,7 milliárd eurónyi földalapú támogatás 40 százalékánál a támogatás alapjául szolgáló földterületeket a valóságosnál nagyobbnak jelentették be

– Döbbenetes adatokat publikált a napokban az Európai Számvevőszék (ECA). Szakembereik a 2005-ös költségvetési év vizsgálata során megállapították, hogy az uniós gazdák negyven százaléka a valóságosnál nagyobb terület után kért és kapott közösségi forrásból támogatást. Állítólag ebben semmi rendkívüli nincs, hiszen a korábbi években is itt körül volt ez az arány.

Nagyban játszanak

A revízió feltárta, hogy az összesen 48,7 milliárd eurónyi földalapú támogatás 40 százalékánál a támogatás alapjául szolgáló földterületeket a valóságosnál nagyobbnak jelentették be, s ezzel összesen több mint egymilliárd euróval károsították meg a közös kasszát.

Magyarországon a helyzet ennél sokkal jobb, mondhatni, ebben a tekintetben valamennyi tagország közül az élen járunk. Nálunk ugyanis a renitens gazdák száma alig több, mint 15 százalék, szemben a svédek 64, a szlovákok 61 vagy a franciák 44 százalékával.

A jogosulatlanul felvett pénzeket természetesen vissza kell(ene) fizetni, de az érintett országok ezen a téren se nagyon tüsténkednek; a visszafizetések aránya húsz százalék körül mozog, ami az EU mezőgazdasági biztosa szerint is elfogadhatatlan.

A viták tárgya

Az uniós agrártámogatások között a legnagyobb tételt éppen a területalapú támogatások jelentik. A magyar gazdáknak ezen a címen tavaly 140 milliárd forint uniós pénz járt, amit a nemzeti költségvetésből 78 milliárddal egészítettek ki. Az előírásoknak megfelelően még a kifizetések előtt a kérelmek 10 százalékát ellenőrizték és minden tizediknél hiánypótlást kértek az igénylőtől. Amennyiben ez megtörténik, úgy a tényleges kifizetéseknél már nem lehetnek komolyabb hibák – állítja Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára.

Az igénylések során vita, illetve félreértés általában abból szokott kialakulni, hogy egy-egy parcellán belül nem sikerül megállapodni arról, ki és mekkora támogatást kérhet. Az is gyakran nézeteltérésekhez vezet, hogy a bérbe adott földek után valójában it illetnek meg az uniós pénzek: a föld bérlőjét vagy annak tulajdonosát.