Friss hírek

2009.11.11. 20:14

Csaknem 2300 amerikai veterán halt meg tavaly a megfelelõ egészségügy ellátás hiánya miatt

<p>14-szer több amerikai veterán katona halt meg a megfelelõ egészségügyi ellátás hiánya miatt 2008-ban, mint amennyi aktív katona életét vesztette Afganisztánban tavaly. Ezt állítja vizsgálataira hivatkozva a Harvard egyetem két kutatója, akiknek tanulmánya szerdán jelent meg.</p>

A két kutató szerint a 65 év alatti veteránok közül 2,266 halt meg 2008-ban, mert megfelelõ biztosítás hiányában a betegségük kezeléséhez szükségesnél alacsonyabb szintû ellátását kaptak. A tanulmány, amelyet az elesett katonákra emlékezõ Veteránok Napján tettek közzé az Egyesült Államokban, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a Veterans Health Administration (VA) (rokkantsegélyezõ szervezet) által biztosított egészségügyi ellátás dacára sem jutott hozzá sok veterán megfelelõ kezeléshez.

A kutatók statisztikai adatok alapján dolgoztak. Így különítették el azokat a veteránokat, akik nélkülözték a megfelelõ ellátást a magánbiztosítás és a VA által adott lehetõségeken belül. A vizsgálat szerint ebbe a csoportba nagyjából másfél millió ember tartozik bele. A kutatás végzõ két orvosprofesszor, David Himmelstein és Stephanie Woolhandler összevetett ezt a csoportot egy másik kutatással, amely a megfelelõ egészségügyi ellátás hiánya miatt halálozások tényezõivel foglalkozott.

Így jött ki végül a csaknem 2300 veterán, akik meghaltak a hiányos kezelések következtében. A két professzor szerint 40 százalékkal magasabb a halál kockázata azoknál, akik nincsenek biztosítva, mint azoknál, akik a biztosítás révén megfelelõ kezeléshez juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!