Friss hírek

2009.08.08. 08:56

Megölték Ázsia egyik legrettegettebb terroristáját - állítja egy indonéz tv

<p>Megölték az indonéz biztonsági erõk Noordin Mohammed Top-ot, a rettegett terroristát. Ezt szombaton közölte az indonéz Metro TV, amely nem nevezte meg forrását. A hatóságok egyelõre nem erõsítették a malajziai születésû terrorista halálhírét.</p>

Az AFP szerint legkevesebb három terroristagyanús emberrel végeztek a biztonsági erõk abban a rajtaütésben, amely pénteken kezdõdött Jáva szigetének egyik falusi részén, a terrorista állítólagos búvóhelyénél.

Délkelet-Ázsia legkeresettebb terroristájának a hatóságok szerint kulcsszerepe volt a 2002-es Bali szigeti robbantások és három másik, nyugati célpontok ellen irányuló merénylet végrehajtásához. A terrorcselekmények több mint 240 ember, többségében külföldi turisták halálát okozták.

A terroristavezér a Dzsemaja Iszlamija (Jemaah Islamiyah) nevû terroristaszervezeten belül egy olyan csoportot irányított, amely az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat merényleteinek mintáit követve hajtotta végre támadásait nyugati polgári célpontok ellen. 2005-ben a hatóságok birtokába került egy videofelvétel, amely Topot mutatja, amint hûséget esküszik az al-Kaidának, és megfogadja, hogy még több támadást hajt végre bosszúból az Irakban és Afganisztánban meggyilkolt muszlimok haláláért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!