Rákóczira emlékezett leghűségesebb népe Sárospatakon

Giricz Vera, a ruszin közösség parlamenti szószólója
Giricz Vera, a ruszin közösség parlamenti szószólója - © Fotó: Bódisz Attila
Sárospatak – A ruszin közösség ma is tiszteli a nagyságos fejedelem emlékét.

II. Rákóczi Ferenc emlékezete alkalmas arra, hogy egységet teremtsen azokkal a népekkel is, amelyek emlékezete megőrizte őt – mondta dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő azon a szombati sárospataki megemlékezésen, amelyet a magyarországi és a helyi ruszin közösség, a város önkormányzata, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma közösen szervezett a várkertben.

A szobor története

Giricz Vera, a ruszin közösség parlamenti szószólója arról beszélt, hogy a ruszinok soha el nem múló szeretettel gondolnak a nagyságos fejedelemre. Hozzátette: a magyar kormány támogatásainak köszönhetően ma is tovább tudják őrizni ruszin kultúrájukat, hitüket. Közölte azt is: pályázatok segítségével egyre többen zarándokolnak el a ruszinok óhazájába, Kárpátaljára, II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának helyszínére, a Munkácsi várba, ahol jelleme, világlátása az élete végéig tartó alapokat megkapta.

A rendezvényen megemlékezett a fejedelemről Aros János, Sárospatak polgármestere, dr. Tamás Edit, a Rákóczi Múzeum igazgatója, valamint dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Kollégium professzora.

ÉM-BSZA