Helyi közélet

2011.12.01. 12:03

Nézőpont: Meddig?

<em>Az orvos az nem úgy lesz, hogy Józsika/Juliska (nem kívánt rész törlendő) ücsörög az érettségi előtt gondba merülve, vajon mely felsőoktatási intézményben lehetne még néhány évig elodázni a pályaválasztást, hanem az egy hivatás, ahová sok minden szükségeltetik, úgymint ész, erő, akarat, elszántság, kitartás</em>. <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete.</strong>

Az orvos az nem úgy lesz, hogy Józsika/Juliska (nem kívánt rész törlendő) ücsörög az érettségi előtt gondba merülve, vajon mely felsőoktatási intézményben lehetne még néhány évig elodázni a pályaválasztást, hanem az egy hivatás, ahová sok minden szükségeltetik, úgymint ész, erő, akarat, elszántság, kitartás. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Az orvos az hivatás, és az nem úgy van, hogy négy évig tanulgat az embert, átslisszol az államvizsgán, és kész van. Hanem tanul güzü módjára hat éven keresztül, utána hosszas készülődés a szakorvosira, nagydoktorira, szóval egy orvos általában még harmincéves korára sincs kész igazán.

Viszont élni addig is kell valamiből. Ha nézegetünk amerikai doktoros filmeket, akkor egyvalami tisztán kiviláglik, arról nincs szó, hogy azok a dokik arról beszélgetnének, vajon miből fizetik ki a villanyszámlát, és hogy nem vesznek parizert, mert az nagyon drága. Kis hazánkban viszont igen, és a drága pénzen kiképzett orvosok és ápolók ha csak tehetik, menekülnek a határon túlra dolgozni, mert lehet, hogy az ottani dokibérnél alacsonyabb pénzre szegődnek, de még mindig öt-hatszor többet keresnek, mint itthon.

Szlovákiában már közel a szükségállapot a tömeges orvosfelmondás miatt, de a szakemberek szerint itthon sem sokkal jobb a helyzet. Nem annyira mutat pozitív képet az országról, hogy a kezdő orvosai a minimálbért alig meghaladó összegekért dolgoznak és döntenek naponta életek megmentéséről. Lehet csűrni, még csavarni is, a megoldást elodázni, de meddig?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában