„Órákig lehet nézegetni a kiállítás képei”

Hajdanán nagyon népszerűek voltak a sztereoképek, csak szemüveg ne kellett volna hozzájuk. A háromdimenziós fotókról Tarczai Béla fotóantropológust kérdeztük.

Tévedés lenne azt hinni, hogy a sztereofényképezés valami újkeletű dolog – mondta Tarczai Béla fotóantropológus a Térbe zárt pillanat címmel a Herman Ottó Múzeumban nyílt kiállítás kapcsán, amely sztereofényképeket mutat be az 1800-as évek második feléből és az 1900-as évek elejéről. A kiállításról egyébként megjegyezte, rendkívül érdekes, már önmagukban a képek is. Az emberek kiváncsiságát felkelti, hogy másfajta látványt nyújtanak, mint a szimpla fotográfia – háromdimenziósat –, órákat el lehet tölteni a nézegetésükkel…

Szívesen vásárolták

A hagyományos fényképek megjelenésének idejére datálhatók az első sztereofényképek is: az 1840-es évek elejére. Újfajta vizuális élmény volt a hagyományos fényképekhez képest is. Különösen alkalmasak voltak tájképek készítésére, és minden olyan témánál, ahol a térbeliség ábrázolása volt fontos.
A népszerűsége hatalmas volt, szívesen vásároltak az emberek ilyen fotókat – magyarázta Tarczai Béla. – Kisformátumú nézőkészülékek forgatható tárcsával is kaphatóak voltak hozzá. Ismertsége csak azért nem vetekedhetett a hagyományos fényképekével, mert körülményessé tette, hogy speciális szemüveg szükséges az élvezetéhez. Egy idő után fárasztó is a nézésük, valamint komoly mérnöki munka is kellett, hogy pontos legyen a hatás.

Újra divatban

A sztereofényképezés divatja 1918-ig tarthatott Magyarországon, az első képek pedig úgy 1860 körül jelenhettek meg. Miskolcon két sztereofényképészről tud a történelem: Turi Józsefről (az Erzsébet fürdő igazgatója) és Váncza Józsefről, aki gyógyszerész volt, és a sütőpor gyártásáról lett híressé. Szeteroképeik közül fenn is maradt néhány.
Érdekes lehet, hogy a sztereofényképezés újra divatba jött a közelmúltban – folytatta a fotóantropológus. – Sokan próbálják a régi, hagyományos módszereket feléleszteni: izgalmas játék ez a régi technikával. Komoly publikációja is van a kisérletnek. Ám már biztos, hogy nem lesz akkora divatja, mint korábban volt: a digitalizáció elterjedése teljesen kiszorítja.