Rákgyógyszerek engedély nélkül – RTL Klub Híradó

Engedély nélküli rákellenes szereket rendelhetnek a betegek az internetről. Az egyik most vizsgált szer egyelőre csak az állatkísérletekben bizonyult hatásosnak, az internetes rendelők pedig a saját tapasztalataikról számolhatnak be a fórumokon, hivatalos szakorvosi eredmények azonban nincsenek. Az orvosok szerint az ilyen ismeretlen szerek veszélyesek lehetnek.

A rákbetegek szövetségének elnöke szerint az ilyen szerekkel félrevezetik a reménykedő betegeket, és veszélyeztetik is őket.

Tudunk olyan szerekről, amelyeket futárpostával hoznak be külföldről. Senki nem tudja, hogy vannak bevizsgálva, van-e bennük és milyen szennyező anyag – mondta az RTL Klub Híradójának Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke.

Több internetes oldalon is megrendelhető az egyszerű hatóanyagot tartalmazó készítmény, amelyet állati felhasználásra hirdetnek, de rákos betegektől várják a tapasztalatokat. A por patkányokban hatott a rák ellen, de hogy az emberre milyen hatással van, azt még nem vizsgálták, így eladni is bűncselekmény.

Egy felmérés szerint a magyar rákos betegek havonta átlagosan 90 ezer forintot költenek gyógyhatásúnak és csodaszernek vélt szerekre, amelyeknek a hatását sokszor semmi sem igazolja. A Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának elnöke szerint az ilyen termékek gyakran hatástalanok, de nagyobb baj, hogy életveszélyesek is lehetnek, mert nem tudni, más kezelésekkel együtt hogyan hatnak.

Nem tudjuk, milyen hatásai vannak egy ilyen szernek, nem tudjuk, milyen mellékhatásai vannak, életveszélyesek is lehetnek. Úgy gondolom, teljes felelőtlenség egy ilyen szer szabad forgalmazása – mondta az RTL Klub Híradójának Bokody György, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának elnöke.

Az interneten kapható port orvosok tesztelték, de embereken nem vizsgálták a hatását. Enélkül árulni sem lehetne. Szakemberek szerint az eladókat nehéz elkapni, mert hivatalosan állatgyógyszerként árulják a szert.