Rákgyógyászat: magyar találmánnyal itthon is

A mostaninál jóval több rákos beteg kaphat ezután hipertermiás kezelést – értesült a Népszabadság. A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium ugyanis rutineljárássá minősítette a terápiát, amit ingyen vehetnek igénybe a betegek hat onkológiai centrumban. A hőkezeléssel tizenötféle daganatot próbálnak majd elpusztítani, egyes felmérések szerint az eljárás 15-20 százalékkal növelheti az életbenmaradás esélyeit.

A hipertermia lényege, hogy a beteg testét belülről kifelé melegítik, és a hő hatására bizonyos tumoros sejtek elpusztulnak. Bár az eljárást Szász András magyar fizikusprofesszor fejlesztette ki, mégis Németországban kezdték használni 1998-ban. Itthon csak hosszas huzavona után engedélyezték a hőkezelést.

A magyar orvosok egyelőre csak akkor alkalmaznak hipertermiát, ha a hagyományos módszerekkel nem érnek el ereményt. A kezeléseket vidéken a kecskeméti megyei kórházban, Gyulán, a megyei onkológiai központban és a szombathelyi Markusovszky kórházban végzik. Budapesten az onkoradiológiai központban, az Országos Onkológiai Intézetben és a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján érhető el a terápia.