Rakétaelhárító rendszer Tokió közparkjaiban

A japán védelmi minisztérium egy közparkba telepítené a főváros védelmére szánt rakétaelhárító rendszert, írta pénteken egy japán újság. A rendszert a védelmi erők egyik tokiói bázisára vitték volna, de ennek közelében elkezdtek építeni egy 38 emeletes lakóházat, az épület pedig zavarhatja az elhárító rakétákat.

A japán védelmi minisztérium egyik magas rangú munkatársa az Asahi Shimbun című lapnak elmondta, hogy a rendszer megfelelő működtetéséhez nagy kiterjedésű közterekre van szükségük. A minisztérium most a városban lévő közparkok egyikébe építené a Tokió központjában lévő kormányzati hivatalokat védő elfogórakéták indítására szolgáló rendszert.

A várost védő Patriot rakétákat márciusban egy Tokióhoz közeli légi bázisra telepítették, de az túlságosan távol volt a város központjától, ezért a hadsereg egyik városi bázisát választották. A tervezett helyszín közelében azonban felépítenek egy lakóházat, ami a rakéták ideális repülési útvonalához túlságosan közel van.

A PAC3 nevű rendszer kiépítéséhez a minisztérium szeptember elején kezdené meg a munkálatokat a kiválasztott fővárosi parkban, de ehhez előbb még kell az önkormányzat engedélye is.