Rák: Magyarország a halálozási lista élén – RTL Klub

Évente 33 ezren halnak meg Magyarországon daganatos betegségekben, és 75 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak. Ezzel továbbra is az európai rangsor legrosszabb helyén állunk. A Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke szerint itthon csökkent a betegek esélye arra, hogy hozzáférhessenek az új, hatékony gyógyítási módszerekhez – számolt be az RTL Klub Híradója.

Évente körülbelül 75 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, és még mindig itt a hal meg a legtöbb rákos beteg Európában. A Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke szerint folyamatosan romlott az elmúlt 10 évben a betegek esélye arra, hogy hozzáférhessenek az új, hatékony gyógyítási módszerekhez.

A mai terápiás lehetőségek, igaz nagyon drágán, de jelentős eredményeket tudnak biztosítani. Amennyiben látjuk ezeket az eredményeket, akkor biztosítsuk a társadalom számára a hozzáférést ezekhez a gyógyszerekhez – mondta Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke.

A keddi tájékoztatón a Nobel-díjas író, Kertész Imre is résztvett. Mint mondta, hírnevét is latba vetve arra akarja felhívni a figyelmet, hogy ha odafigyelnek a betegekre, akkor van remény a gyógyulásra. Kertész Imre közölte, hogy a felesége meggyógyult. Hangsúlyozni kell, hogy ma már van perspektíva, nem kell belehalni abba, amibe még 30 évvel ezelőtt még belehaltak.

A szakemberek szerint a daganatos betegek kezelése mellett legalább annyira fontos a megelőzésre és a szűrésre fordított figyelem is.