Friss hírek

2009.11.17. 08:44

A kényes kérdéseket kerülte az amerikai és a kínai elnök a megbeszéléseken

<p>Két és félórán át tárgyalt kedden Pekingben az amerikai és a kínai elnök. Mindkét politikus a kapcsolatok fontosságát és fejlõdését méltatta, ám elemzõk szerint megmaradtak a jelentõs nézetkülönbségek a gazdasági, biztonsági és emberi jogi kérdésekben. Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao kínai elnök a gazdasági válság, az éghajlatváltozás, Észak-Korea és Irán kérdéseit is érintették tárgyalásukon.</p>

A két politikus megegyezett abban, hogy folytatni kell az észak-koreai atomprogramot érintõ hatoldalú tárgyalásokat Phenjannal. Peking jelezte: támogatja a kommunista ország elleni szigorúbb szankciókat is. Irán esetében azonban már nem volt ekkora az összhang.

Kínának jelentõs gazdasági érdekeltségei vannak a perzsa államban. Így nem érdekelt abban, hogy Teherán vitatott atomprogramja miatt újabb megszorításokat léptessenek életbe. Barack Obama szerint "Iránnak lehetõsége van arra, hogy bemutassa: békés célok vezérlik. Ám ha ezt elszalasztja, akkor annak következményei lesznek"- fogalmazott az amerikai elnök. Kiemelte: az iráni kérdést fontos, hogy tárgyalásokkal oldják meg. A Nyugatnak a rendezéshez szüksége van Kína befolyására is.

A kínai elnök nemtetszésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok külön vámmal sújtja a kínai termékeket. Hu Csin-tao azt szorgalmazta, hogy mindkét ország mielõbb szüntessen meg minden protekcionista eszközt. Emellett felszólította Washingtont, hogy tartsa tiszteletben Peking alapvetõ érdekeit- ez a kínai megfogalmazásban annyit tesz, hogy Amerika hagyjon fel Tajvan támogatásával. Obama elnök elismerõen szólt arról a segítségrõl, amelyet Kína nyújtott a gazdasági válságból való kilábalásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!