Rajtuk van a világ szeme

Hétfőn kezdődnek az érettségik – 8 óra előtt pár perccel bontják a tételt rejtő csomagokat
Hétfőn kezdődnek az érettségik – 8 óra előtt pár perccel bontják a tételt rejtő csomagokat - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Nagy izgalomban telt a hétvége a hétfőn érettségiző diákoknak.

Rápihenni

A csütörtöki vagy pénteki ballagás után még elővették a tankönyveket, de a vasárnap legtöbbjüknek már a pihenésről szólt. Ahogy Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója fogalmazott:

– Az utolsó két napban csak összerendezni lehet a tudást, ráhangolódni az érettségire, de a felkészülésre ott volt 12–13 év.

A felkészülést az iskolák sem hagyták az utolsó percre, az adminisztratív ügyeket elintézték, a járási hivatalban ellenőrizték az érettségi tételeket tartalmazó csomagokat, a diákoknak megtartották a kötelező egyórás érettségi tájékoztatót – sorolta Veres Pál.

– A tanulók tudnak mindent, most már rajtuk van a világ szeme” – fogalmazott. Azt is elmondta, a felügyelő tanárok és az érettségizők reggel fél 8-kor érkeznek az iskolába, kiosztják az ülésrendet, mindenki elfoglalja a helyét, leadják a telefonokat, nyolc óra előtt pár perccel felbontják a tételeket tartalmazó csomagot és kezdődhet a munka.

Vannak-e találgatások, mire számíthatnak magyarból a diákok? – kérdeztük.

– Évről évre felröppen valamilyen hír, de mivel ezek nem szoktak bejönni, nem szívesen találgatunk – válaszolta.

Biztonság, gyorsaság

Az Andrássy Gyula Szakközépiskolában József Attilára számítanak, mert az idén van születésének 110. évfordulója.

– De lehet, csak ezt szeretnék a diákok, mert József Attilát az utolsó évben tanulták, így erre jobban emlékeznek – vélekedett Kovács János, az iskola igazgatója.

Kíváncsiak voltunk, hogyan érkeznek a tételek.

– Az iskola egyik képviselője, mondjuk az igazgató, a megadott időpontban elmegy a járási hivatalba és átveszi az előre igényelt feladatcsomagot. Reggel 5 és 7 óra között osztják, minden iskolának más időpontban. Majd biztonságosan, gyorsan az iskolába szállítják a tételeket – mondta Kovács János.

– Irodalomból, magyarból már megtanultam mindent, hétvégén még átnéztem – ezt már Kavalecz Aida mondta, aki a Herman Ottó Gimnázium végzős diákja. De azt is elárulta, a vasárnap már csak a pihenéssel telt. Aida izgul kicsit, főleg a magyar és a matek miatt. És ha tippelnie kell, akkor szerinte is József Attila lesz az idei érettségi tétel.

– Az osztályfőnöktől kaptunk egy láncot, kristállyal, ezt magammal viszem kabalának, hátha szerencsét hoz” – mondta.

ÉM-NSZR


Érettségi – Hétfőn a magyar írásbelikkel kezdődnek a vizsgák

Budapest, 2015. május 3., vasárnap (MTI) – Hétfőn a magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdődnek az idei érettségik. Az idei, június 26-ig tartó matúrán 1172 helyszínen összesen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról. A szabályok és követelmények az előző vizsgák óta nem változtak, de módosult a választható tárgyak köre. tovább »

Érettségi – Emmi: minden készen áll

Budapest, 2015. május 2., szombat (MTI) – Minden készen áll az érettségi vizsgákra, amelyek a magyar nyelv és irodalommal, illetve a magyarral mint idegen nyelvvel kezdődnek hétfőn – mondta Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. tovább »