Rajt előtt a földárverések

Aratás. Kié lesz a föld?
Aratás. Kié lesz a föld?
Borsod-Abaúj-Zemplén – Mintegy 10 ezer hektárnyi földterület vár gazdára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Földet a gazdáknak! Ezt a nevet viseli az a program, amelynek révén helyben lakó, életvitelszerűen földműveléssel foglalkozók juthatnak művelési területhez az országban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Miskolcon, két helyen

Demeter Ervin megyei kormánymegbízottól megtudtuk, hogy nálunk a mintegy 6000 helyrajzi számon 10 ezer hektárnál nagyobb földterületet érintő árverések hirdetményét a napokban jelenteti meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. Ezt követően egy hónapjuk lesz a gazdáknak eldönteni, hogy beszállnak-e a november 23-án kezdődő licitálássorozatba. A megyénkbeli földeket érintő árverések a megyeszékhelyen, Miskolcon lesznek két helyszínen, a kormányhivatal Dóczy és a Blaskovics utcai épületében.

Megyénkben a legtöbb földterület – mintegy 100 tétel – az Edelényi, a legkevesebb – mindössze 4 – a Sátoraljaújhelyi járásban várja reménybeli új tulajdonosát.

Elővásárlási jog is van

Demeter Ervintől megtudtuk, hogy a piaci árnál kicsit magasabban állapítják meg a kikiáltási árakat, mert mindenképpen azt szeretnék, ha nem lenne szó földek „elkótyavetyéléséről”.

Az árverésen legtöbbet ajánló gazda szerzi meg alapvetően a jogot az adott földterület megvásárlására, amelyhez kedvező banki kölcsön is igénybe vehető.

Az árveréseket követően harminc napon át kifüggesztik a szerződéstervezetet, mert ez idő alatt az elővásárlási joggal rendelkezők (például az adott földterület korábbi bérlője) számára lehetőség nyílik jogának érvényesítésére. Azaz amennyiben hajlandó az összeget megfizetni, akkor övé lesz a földterület.

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s