Rájött a kormány, hogy az emberek beleragadnak a közmunkába

Akt.:
Rájött a kormány, hogy az emberek beleragadnak a közmunkába
Rájött a kormány, hogy az emberek beleragadnak a közmunkába
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Túl sokan maradnak évekig a közmunkaprogramban, ezért a kormány azt szeretné, hogy három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehessen közmunkásként dolgozni. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Kiderült, hogy a közmunkaprogram nem minden esetben működik jól, ismerte el Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak. Simon szerint 2011-ben jó döntés volt a program kiterjesztése, de nem az volt a céljuk, hogy az emberek hosszú éveket töltsenek a rendszerben, mint ahogy történt. Szerinte a nagyjából 250 ezer közmunkásból 100-150 ezer fő elhelyezhető lenne a nyílt munkaerőpiacon.

Ezért azt javasolják, hogy három éven belül maximum 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni. “Akinek ez idő alatt nem sikerül alkalmassá válnia a versenyszférában való elhelyezkedésre, például egészségügyi okok miatt, azt más módon kell segíteni. Szeretnénk elérni azt is, hogy a szakképzetteket ne ‘pazaroljuk el’ a közfoglalkoztatásra, miközben a legtöbb ágazatban hiány van belőlük. Ők csak akkor léphessenek be a programba, ha az állami foglalkoztatási szolgálat három hónapon belül nem tud a képzettségüknek megfelelő munkahelyet biztosítani nekik, vagy három munkaadó visszautasítja őket” – mondta.

Simon szerint az a probléma, hogy sok foglalkoztató azt hiszi, a közmunka-program önmagáért létezik, sok önkormányzat évről évre ugyanazokat az embereket kéri vissza, hogy biztosan elkészüljön a munka. Másrészt Simon szerint nem elég nagy a különbség a minimálbér és a közmunkabér közt, így az nem motivál a versenyszférában való elhelyezkedésre.

Nem Simon interjúja az első jele annak, hogy a kormány a kritikusabban látja a közmunkarendszert, mint korábban: cselekvési tervet készítettek a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérséklésére, sok fiatal ugyanis azonnal közmunkára megy, amint eléri a tankötelezettségi kort.

Szurovecz Illés | abcug.hu


Arra sincs pénzük, hogy az első fizetésig kihúzzák

Egy álláshoz jó megjelenés, naprakész szakma, és legalább egy havi spórolt pénz kellene, a legtöbb hajléktalannak viszont ezek nincsenek. Már azon elbuknak, hogy az erdőből nem érnének be időben dolgozni, vagy nincs rendes fogsoruk. A hajléktalanok körében a legkedveltebb munkahely a konyhai kisegítő, mert ott enni is kapnak a fizetés mellett. Az állam milliárdos költségvetésből indított közmunka-programot a hajléktalanoknak, amely segíthet ugyan kikecmeregni a gödörből, de sokan az első pár hónapot sem húzzák ki.

Fürjek, galambok, emuk húsából tartják el az ároksepregetőket a Bodrogközben

Hiába lehet bármennyi közmunkást az árokseprésbe terelni, abból nem lesz pénz. A karcsai polgármester úgy döntött jövedelmező vállalkozásokat indít a helyi közmunkásoknak, és abból finanszírozza a sepregetőket is. Hogy kerül a szobába ezer fürj, a varroda mellé galambdúc, a Bodrogközbe emu?

Hiába a diploma, csak az árokseprés marad a vidéki pályakezdőnek?

A diploma, két beszélt idegen nyelv és a kellő ambíció sem tud távol tartani a közmunka csapdájától, ha egy Budapesttől távoli kis faluban élsz, és a szüleid nem tudnak anyagilag támogatni. Nóra egyetemre ment, mert úgy érezte többre hivatott annál, minthogy árkot tisztogasson, de kezdi úgy érezni, hogy nem sok értelme volt. Hónapok óta pályázza az álláslehetőségeket, de vidékről lehetetlennek tűnik munkát találni a fővárosban.

Aki volt egyszer munkanélküli, az tudja, hogy kuss

A közmunkásoknak évi húsz napnál több szabadság nem jár, és gyakran azt sem használhatják fel úgy, ahogy szeretnék. Olgának három gyereke van, és bár hivatalosan negyven nap szabadsága lenne, ez a munkáltatóját nem érdekli. Ahogy az sem, hogy nincs kire hagynia nyáron a gyerekeit. Bár öt napra már sikerült a rokonoknál nyaralni, de ezzel ki is merült az idei nyárra jutó a szabadság.

Nőből kukás, romából hivatalnok nem lesz

Egy nőt nem vettek fel kukásnak, egy romát csak közmunkásként akartak alkalmazni, hivatalnokként nem, egy cukorbeteg gyereket elküldtek az óvodából – ilyen és ehhez hasonló esetek kerültek az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé tavaly. A szervezet a hozzájuk érkezett 733 esetből 33-ban mondta ki 2015-ben, hogy hátrányos megkülönböztetés történt.

Semmi bajom, akkor meg miért vagyok rehab munkán?

A frissen indult speciális közmunka program azoknak volna ideális, akiknek egészségügyi problémáik és nyugdíjkorhatár közeli életkoruk miatt már esélyük sincs már piaci alapú munkát találni, és már a rendszerint fizikai munkát jelentő rendes közmunkát sem bírnák. A programba az elsők között belépő borsodi településen, Harsányban azonban többen úgy dolgoznak most napi 6 órában a munkanélküli juttatásnál mindössze 4200 forinttal többért, hogy korábban gond nélkül foglalkoztatták őket rendes közmunkában. Ők nem értik, hogyha egyszer azt mondják, bírják az iramot, miért kerültek fele annyi pénzért “rehab munkára”.