Sárospatak

2019.08.05. 16:30

Fészkek fecskéknek

A sárospataki önkormányzat ingyen ad műfészket a helyieknek.

A műfészkeket hamar belakják a fecskék (illusztráció)

Már szemmel is érzékelhető, hogy az utóbbi években hazánkban csökkent a fecskék száma. Ezt ugyan csak nyár végén lehet biztosan megállapítani, hiszen akkor kezdenek el indulás előtti gyűléseket tartani a szorgos szúnyogpusztítók, de ha a korábban gyakori fecskelakta települések lakói ma napközben az égre néznek, szemmel láthatóan kevesebb molnár- vagy füstifecskét látnak.

Szúnyoginvázió

Ennek is köszönhető, hogy a nyár eleji szúnyoginvázió ennyire letámadta a megyénket is – különösen a vízparti vagy vízhez közeli településeken –, mert ugyan hiába természetes ellensége a szúnyognak a denevér és a fecske, kevesebb szárnyas jóval kevesebb szúnyogot tud zsákmányolni.

A sárospataki önkormányzat úgy döntött, szeretnének a lakosoknak segíteni abban, hogy visszacsábítsák a fecskéket a Bodrog-parti városba.

– A legutóbbi testületi ülésünkön született egy döntés ebben az ügyben – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Úgy döntöttünk, az önkormányzat költségére veszünk ötven darab műfészket, amelyeket térítésmentesen osztunk ki a lakosoknak. Ha kedvező lesz a fogadtatás, akkor további fészkeket is vásárolunk. Ennek természetesen már csak a jövő évi költéskor fogjuk a hasznát látni. A forgalmazók nyár végére ígérték a műfészkek legyártását, mert hirtelen akkora lett a kereslet, hogy nehezen bírják a felmerült igényeket kielégíteni.

Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője azt mondja, természetesen léteznek az előre gyártott műfészkek is, de azokat nem mindegyik fecske szereti.

– Ha azt szeretnénk, hogy a házunk körül megjelenjenek a fecskék, az is egy lehetőség, ha a ház falán úgynevezett fészekalapot hozunk létre, ami tulajdonképpen egy olyan felület, például egy drótháló, amin a fecskefészek sárgombócai meg tudnak tapadni – mondja Lehoczky Krisztián. – Sokszor probléma az is, hogy a mai modern településeken már szinte mindent beton, aszfalt vagy térkő fed, ezért a fecskék gyakran nem találnak a fészeképítéshez szükséges sarat. Ha azt szeretnénk, hogy házunknál megtelepedjenek ezek a hasznos madárkák, azt nagyban segíthetjük mesterséges sárgyűjtőhelyek létesítésével. Ezeket a fészkelési időben rendszeresen locsolni is kell, ha célt akarunk elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában