Rágalmazás miatt állt bíróság elé a két éve megvert orosz újságíró

Bíróság elé állt kedden az utóbbi években megvert orosz újságírók egyike. A két évvel ezelőtti támadás után Mihail Beketovnak az egyik lábát és több ujját is amputálni kellett. A férfi a Moszkva melletti Himki egyik újságjának kiadója, és rágalmazás miatt perelték be.

A Himkinszkaja Pravda című helyi lapot saját pénzén kiadó férfi több kézujját és egyik lábát amputálták térdtől lefelé olyan súlyosak voltak sérülései. Nyolc műtétet végeztek el rajta a megtámadása után, jelenleg is egy klinikán él az állapota miatt, és még ma is nehezen tud beszélni.

Akárcsak néhány napja a Komerszant nevű lap riporterét, Oleg Kasint, őt is félholtra verték ismeretlenek. És akárcsak Kasin, Beketov is kómába került a támadás következtében. Mindketten egyetlen ügyről írtak legutóbb: a Moszkva környéki Himki természetvédelmi területen lévő erdő pusztításáról az ott tervezett autópálya miatt.

Beketov azért került bíróság elé, mert rágalmazásért beperelte őt Himki polgármestere. Beketov ugyanis azt mondta egy 2007-es tévéinterjújában, hogy Vlagyimir Sztrelcsenko is benne volt abban, hogy ismeretlenek felrobbantották az autóját. A merénylet azután történt, hogy az újságíró lemondásra szólította fel a polgármestert az egyik észtországi szovjet háborús emlékmű áthelyezése kapcsán.

A keddi tárgyaláson azt mondta a polgármester jogi képviselője, hogy az ilyen esetben szokásos bocsánatkérést valamint háromezer rubel pénzbüntetés kiszabását kéri. Sztrelcsenko pedig kijelentette, hogy nem vonja vissza a keresetét. “Ami Beketovval történt, szörnyűség, minden rokonszenvem az övé, de ez nem jelenti, hogy rágalmazhat“- mondta a polgármester a keddi tárgyaláson, amely csak negyed órát tartott.
– Független Hírügynökség –