“Ráférne még egy kis törődés”

Akt.:
Elhanyagolt, néhol balesetveszélyes a lillafüredi Erzsébet sétány és környezete.
Elhanyagolt, néhol balesetveszélyes a lillafüredi Erzsébet sétány és környezete. - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Lillafürednek van olyan része is, ahonnan menekülnek a turisták.

A lépcsőt szegélyező bazaltfal kockái megunták helyüket (vagy a malter összetartó ereje bizonyult kevésnek), most a fal tövében hevernek. Ki tudja, mióta. A sétány melletti, fából készült szemetes sem bírta az idő próbáját, megrogyva tátogatja száját, falécei csálén himbálóznak oldalán.

Hányszor halljuk, hogy Lillafüred az egyik legkedveltebb kirándulóhely Miskolc környékén. A turisták jönnek is szívesen, és sok mindent szépnek találnak itt, de van Lillafürednek egy olyan területe, ami inkább szégyen, mint büszkeség. A kirándulók sem értik, hogy a sokmilliós felújítások és beruházások mellett erre már miért nem jutott pénz.

setany-08-aj

Darabokban

Elmentünk, megnéztük, a látvány elkeserítő.

A bajok a lillafüredi nagy parkoló környékén kezdődnek. Itt alig találtunk olyan szemetest, ami még hasonlított volna újkori önmagára. Szinte mindegyik korhadtan, megroggyanva áll a sétány mentén, az egyik pedig teljesen megadta magát, darabjaira hullva fekszik a fák alatt. A padok sincsenek különb állapotban. Az egyiknek a háttámlája szakadt le, a másiknak az ülődeszkája korhadt szét. Festék már alig van rajtuk, talán zöldek lehettek valamikor. A fák alatt asztal és padok várják az éhes turistákat, de az elemózsiát nincs hová tenni, mivel az asztal deszkáiból is hiányzik egy jókora darab.

setany-19-aj

Rozsda marja

Az erdőből érkező Szinva patakban talán gyönyörködhetnének a turisták, de ezt sem tehetik, mivel a patak medre szemetes, gondozatlan. Jókora kövek, faágak és tavalyról maradt falevelek csúfítják. Az egyik híd alatt valóságos kis gátat épített a víz a hordalékból, a mögötte felgyülemlett, barnás színű, büdös víz pedig alkalmi szúnyogtenyészetként működik. Semmi kétség, ráférne a patakra egy alapos medertisztítás.

A vízfolyás mellett kanyargó vaskorlát sem az esztétikai élményt növeli. Valamikor piros lehetett, de ma már inkább csak rozsdaszínű, nyilván a rozsdától. Hol kidől, hol bedől, néhol benyomódva, behorpadva. Turistacsalogatónak egyáltalán nem lehet mondani. A parkoló kőből épített szegélyei tovább rontják a látványt. Hiányosak, egyes szakaszai kifordultak a beton mellől. Ezek nemcsak csúnyák, de balesetveszélyesek is. A büfék mögötti híd viszont mindent visz. Ahelyett, hogy megjavítanák, piros-fehér szalagot ragasztottak rá, mellé egy papírt biggyesztettek a következő szöveggel: „Figyelem, a korlát balesetveszélyes”. A turisták szerint ez már több éve így van. Persze a figyelmeztetés nélkül is szembetűnik a veszély, a híd fakorlátjai hiányoznak egy darabon, ami pedig megvan, az a levegőben lóg. A híd azonban nem minden, a mellette húzódó vaskorlátot, ami túl hosszúnak bizonyult, nem méretre vágták, hanem egyszerűen visszacsavarták. Ezzel aztán olyan „kompozíciót” sikerült kialakítani, amit csak a hulladékvastelepen látni, ha épp arra téved az ember.

setany-20-aj

Szomorú

A kirándulók pedig jönnek. És nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is. Tamással és Vandával (kérték, teljes nevüket ne írjuk meg) kedden találkoztunk, mint mondták, nagyon szeretik Lillafüredet, gyakran kirándulnak ki ide.

– Az viszont szomorú, hogy a parkoló környéke így néz ki. Ez a hely többet érdemelne – vélekednek.

Kérdeztük a miskolci önkormányzattól, hogy miért elhanyagolt Lillafürednek ez a része, van-e arra szándék, hogy rendbe teszik, és hogy kinek a feladata lenne a karbantartás. Várjuk a válaszokat.

– Hegyi Erika –

Mentek volna múzeumba

Találkozunk iskolás csoportokkal is Lillafüreden, hisz itt az osztálykirándulások ideje. A hajdúnánási gyerekek pedagógusa, Judit (ő se szerette volna, ha teljes nevét megírjuk) azt mondja, ő szinte minden évben hoz ide osztályokat, mert gyönyörű a természeti környezet. Nagyon tetszenek neki a barlangok, a vízesés, de nem érti, hogy hétfőn és kedden például miért van zárva a Herman Ottó Emlékház és a Kohászati Múzeum. Hiszen az osztályok hétköznap indulnak kirándulni és nem hétvégén.A pedagógus panaszkodott arra is, hogy kevés a vécé és mindegyik fizetős. Ha megérkezik egy busznyi gyerek, akkor fél óráig kell sorba állni, hogy mindenki végezzen.– Több figyelmet kellene fordítani Lillafüredre, hiszen rengeteg turista jár itt – jegyzi meg végül.