Áradnak a folyók Északnyugat-Dunántúlon is

Szombaton II. fokúra emelték az árvízvédelmi fokozatot a Répce folyón a szakemberek, este pedig várhatóan a Lajtán is elrendelik a magasabb készültséget. Továbbra sem csökken a belvízzel borított területek nagysága az Északnyugat-Dunántúlon, a szivattyúk folyamatosan dolgoznak.

A Lajta felső vízgyűjtőjén már megkezdődött a lassú apadás, de Mosonmagyaróvárnál még mindig nő a folyó vízszintje, ezért a pénteken elrendelt I. fokú készültséget szombat este 6 órától II. fokúra módosítják az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDU KÖVIZIG) szakemberei. A tetőzést vasárnap délelőttre várják, 220 cm feletti magassággal.

Tovább emelkedik a Répce vízszintje is Répcevisnél, ezért ott is elrendelték a II. fokú árvízvédelmi készültséget. Az előrejelzések szerint a vízszint az elkövetkező két napban jelentősen nem fog csökkenni.

Északnyugat-Dunántúlon továbbra is érvényben van a pénteken elrendelt II. fokú belvízvédelmi készültség. A bősárkányi, a tárnokréti és a győrzámolyi szivattyútelepek folyamatosan működnek. A belvízzel borított területek nagysága már eléri a 3500 hektárt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Janák Emil, az ÉDU KÖVIZIG igazgatója.