Rádióállomás a vallásos-nacionalista zsidó telepeseknek

Új izraeli rádiócsatornát hallgathatnak keddtõl a megszállt Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem telepesei, akiket két és fél millió palesztin vesz körbe. Az “Izrael hullámai” nevû állomást Mose Kalon kommunikációs miniszter avatta fel hivatalosan, Givat Zev településen, amely Ramalláh közelében van.

“A pluralizmus nagy napja ez az izraeli média és a vallásos-nacionalista zsidók számára”.- közölte a miniszter az ünnepségen. A rádiócsatorna egyik vezetõje szerint “az új rádió azt bizonyítja, hogy Izraelben nagy igény van olyan médiára, amely támogatja a cionista értékeket és azokat a zsidókat, akik rajongva szeretik földjüket”. Õ egyébként korábban riporter volt a telepesek Aruc 7 nevû rádiójánál, amelyet az izraeli hatóságok betiltottak 2003-ban arra hivatkozva, hogy nincs engedélye.

Az új rádióállomás híreket és zenét sugároz Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem felé, amelyeket Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalt el, és ahol félmillió zsidó telepes él jelenleg. Az õ ottlétük, illetve terjeszkedésük az egyik akadálya a béketárgyalásoknak a palesztinokkal.