Radioaktiv szivárgás lassítja az észak-koreai atomerőmű lezárást

Kis mértékű radioaktiv szennyezésre bukkantak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ellenőrei az átvizsgált észak-koreai atomlétesítményekben, írta szerdán a dél-koreai Kyodo hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva. A szennyezés miatt valószínűleg a tervezettnél később tudják csak lezárni a jongbjoni atomerőművet.

A hírügynökség forrásai nem árultak el részletek a két helyen is felfedezett szennyezésről, így azt sem lehet tudni, hogy mikor történt az azt okozó szivárgás. Az egyik forrás a szennyezést elég kicsinek nevezte, és nincsen arra mutató jel, hogy a radioaktiv sugárzás bármilyen hatással lett volna a környezetre.

Az ügynökség munkatársai megkezdték az érintett létesítmények megtisztítását, hogy az atomellenőrök biztonságos körülmények között tudják felszerelni kameráikat, valamint megkezdhessék azok lezárását. A szennyezés miatt a tervezettnél két héttel később tudják befejezni az atomerőmű lezárását.

Észak-Korea 2002 decemberében utasította ki az ENSZ atomellenőreit, akkor alakult ki az a patthelyzet, amely odáig vezetett, hogy tavaly októberben a kommunista ország kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Idén februárban Észak-Korea beleegyezett abba, hogy energia-segélyekért cserében leállítja atomprogramját – ennek első lépése az jongbjoni atomerőmű leállítása.