Radioaktív liftgombok Franciaországban

Több száz felvonó gombjait távolítják el Franciaországban, miután kiderült, hogy radioaktív anyag van bennük. A gombokat Indiában gyártották. A francia Nukleáris Biztonsági Hatóság (ASN) szerint több indiai cég exportált sugárzó termékeket különböző országokba. Svédországban is találtak Indiából importált radioaktív alkatrészeket, de ezekben nagyon alacsony volt a sugárzó anyag mértéke, ezért nem vonták be őket – közölte a svéd Sugárzásbiztonsági Hatóság (SSM).

Az Otis felvonógyártó cég francia leányvállalata az augusztus 21. és október 9. között beüzemelt, felújított vagy megjavított 2500 lift közül öt-hatszáz gombjait távolítja el – mondta szerdán a cég egy szóvivője. Az Otis több ezer szennyezett gombot talált három gyártási telephelyén is, ezeket a nukleáris hulladékért felelős hatóság felügyelete alatt megsemmisítik.

Az ASN francia atombiztonsági hatóság kedden jelentette be, hogy húsz francia munkást túl sok sugárzás ért, miközben a gombokkal dolgoztak. Az alkatrészekben kobalt-60-at, azaz radioaktív kobaltot találtak október elején. A francia sugárzásvédelmi intézet (IRSN) szerint ugyanakkor az egészségügyi kockázat nagyon alacsony.

A francia hatóság kapcsolatba lépett az indiai hatóságokkal, hogy kivizsgálják az eseteket. A francia szakemberek szerint az okozhatta a radioaktív szennyezést, hogy újrahasznosított anyagokból készültek a gombok.