Áradás Székelyföldön

A székelyföldi áradásnak legalább 10 halottja volt a napokban. Kedden késő délután óriási eső zúdult a környékre, még a kisebb patakok is kiöntöttek Székelyudvarhelyen és környékén.

Többen megsérültek menekülés közben, tizennégy ember pedig eltűnt. “Több mint ezer ingatlant érintett az áradás Székelyudvarhelyen, a pincékben, a szobákban víz van, az utakat elmosta a víz” – mondta Ladányi László, Székelyudvarhely alpolgármestere az RTL Klub Híradójának, ahol a lezúduló ár majdnem 1000 házat rongált meg. A városban keletkezett kár becsült értéke több mint 300 millió forint.

A legpusztítóbb az áradás a Nyikó folyó mentén volt, a szemtanúk elmondása szerint három méter magas víz hömpölygött le a völgyben, házakat, gazdasági épületeket, állatokat és néhol embereket sodort magával. A környéken nincs ivóvíz, az üzletekből, pedig a pánik miatt kifogyott a kenyér.

Székelyföldre csütörtökön szivattyúk érkeznek Debrecenből, a magyar Belügyminisztérium pedig már csaknem 18 és fél millió forint értékben küldött Romániába lakósátrat a hetek óta tartó árvíz károsultjainak megsegítésére.