Rácz Róbert: látatlanban nem írják alá az önkormányzati vezetők az új kórházfinanszírozási szerződéseket

Nem tudják aláírni a kórházfenntartó megyei önkormányzatok az április 1-től érvényes új finanszírozási szerződéseket, mert még nem látták azokat – mondta Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes elnöke, a kórházfenntartó önkormányzatok, az egészségbiztosítási pénztár és az Egészségügyi Minisztérium közös keddi tárgyalása után Budapesten.

Az önkormányzatok azt kérik a szaktárcától és az OEP-től, hogy szerdára jelöljenek ki tárgyaló delegációkat, mert ismeretlenül semmilyen szerződést nem tudnak aláírni. Rácz Róbert szerint a megyei önkormányzatok működtetik itthon a kórházak 75 százalékát.

Rácz Róbert úgy véli, hogy beláthatatlan következményei lesznek a kormány jelenlegi ágyszámcsökkentési elképzeléseinek. Példaként a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fenntartásában működő Kenézy Gyula Kórházat említette, amelyben a kormány tervei szerint a szülészeti osztály 138 ágyát 28-ra csökkentenék, miközben az ellátási körzetbe 260 ezer ember tartozik.

Rácz Róbert beszélt arról is, hogy az új kórházi ágyszámokat a miniszter, a forrásokat pedig az OEP határozza meg, a felelősséget azonban a kormány megpróbálja a fenntartó -többségében fideszes vezetésű – önkormányzatokra terhelni. Ezek viselnék is a felelősséget, ha beleszólhatnának a szerződésekbe – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint az egészségügyi kormányzat elképzeléseivel az ellátás 20 éve nem látott mértékben fog romlani. “Épeszű önkormányzati vezető” nem ír alá olyan szerződést, amely az emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését veszélyeztetné. “Nem eshet kár a betegellátásban azért, mert megbolondult a miniszter” – fogalmazott.