Rácz: komolyan kell venni a madárinfluenzát

Magyarországon 3 millió ember megbetegedhet, ha kialakul a madárinfluenza vírus emberről emberre terjedő változata – mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában szerdán.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világviszonylatban akár 50 millió halottja is lehet a vírusnak. Az egészségügyi miniszter viszont emlékeztetett arra, hogy a madárinfluenza emberről emberre terjedő változatát egyelőre nem mutatták ki. A madárinfluenza H5N1 vírusa madárról emberre terjed, viszont eddig csupán 100 ember kapta el világszerte ezt a vírust, a halottak száma pedig még ennél is kevesebb.

Gráf József agrárminiszter a romániai esetről a műsorban elmondta: szigorúbb határellenőrzést vezetett be Magyarország a román határon, mint egyébként szokás. Egyelőre azonban Romániában nem mutatták ki, hogy az ottani szárnyasok között madárinfluenza vírus okozta-e a megbetegedéseket.

Mégsem madárinfluenza okozza a madárpusztulást?

A madárinfluenza-gyanú úgy tűnik, gyanú marad. Az Európai Unió illetékes szervezetének elnöke szerint ugyanis nem ez a betegség okozza a szárnyaspusztulást Romániában.

A román labor pénteken kimutatta a madárinfluenza vírusát a Duna-deltában elhullott tetemekben, de az eredményt még meg kell erősítenie az Egészségügyi Világszervezet egyik referencialaborjának is.

Ám az uniós szakértőkkel kiegészített román hatóságok eddig nem találtak értékelhető mintát – nyilatkozta a lapnak Jakabos Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ főigazgatója. Ebben a központban fut össze minden a fertőző betegségekkel kapcsolatos információ. A főigazgató szerint ha továbbra sincs minta, akkor egy-két napon belül ki lehet jelenteni, hogy nem a H5N1-es madárinfluenza vírus fertőzött Romániában.