Rackajuh, merinó és ludak

Akt.:
Rackajuh, merinó és ludak
Halmaj – Még vannak tennivalók a halmaji Agroudvarban, ám a hely „üzemel” és megtelt élettel.

A önkormányzat saját forrásból néhány éve vásárolta meg a Kossuth utcán álló, a múlt század elején – egészen pontosan 1901-ben – épült és eredeti állapotban felújított lakóingatlant.

– Főleg a tetőszerkezetével volt probléma, a régi, eredeti héjazatot „visszaraktuk”, azóta kívülről is esztétikussá tettük az épületet – mutatja Béres Sándor, Halmaj alpolgármestere. – Nagy istállóval és nagy gazdasági udvarral rendelkezik az ingatlan: két csűr tartozik az építményhez, de a Start-munkaprogram keretein belül még egy lábasszínt építettünk, ahol a meglévő munkagépek „pihennek”. Az istállóban őshonos állatokra nyertünk pályázatot, azokat helyeztük ott el.

Fotók: Ádám János Fotók: Ádám János ©

Béres Sándor megmutatta lapunk munkatársának a nagy istállót, ahol hat ló, két mangalica és különböző őshonos állatok, így rackajuh, magyar merinó, magyar lúd, páva, pulykák és különböző kacsák találhatóak.

Megőrizni az ősi értékeket

– Benti munkálatok várnak ránk az idén: vakolás és fürdőszoba kialakítása először – árulta el. – A szabadtéren kora nyártól késő őszig a lovak vannak és két magyar szürke üsző. Azok a kis bárányok és kis kecskék – mutatja – pedig már itt születtek.

A település célja nem változott: megőrizni az ősi értékeket és még vonzóbbá tenni a települést, ugyanakkor egy olyan állomány kialakítása, amely a mindennapos testnevelés keretében lehetőséget biztosít majd a rendszeres lovaglásra.

ÉM-JLI