Rabszolga-kereskedõket tartóztattak le Ukrajnában

Az ukrán rendõrség egy ötfõs bandát tartóztatott le, amelynek tagjai a gyanú szerint legalább 100 ukrán állampolgárt adtak el Szibériában végzendõ kényszermunkára. Áldozataikat elõnyös feltételek és magas jövedelem ígéretével csalták lépre.

A Zaporizzsja megyében tevékenykedõ emberkereskedõk hirdetések útján gyakran teljes brigádokat kísértek Oroszországba, azzal az ígérettel, hogy jól fizetõ építkezéseken fognak dolgozni. Megrendelõik azonban a megérkezéskor elvették okmányaikat, majd Szibériába szállították az ily módon kiszolgáltatottá tett embereket, ahol napi 15 órát dolgoztatták õket.

A rabszolgasorban tartott embereknek az éjszakákat fûtetlen barakkokban kellett tölteniük, táplálékul pedig mindössze kenyeret és híg kását kaptak. Fizetségül annyi zsebpénzt kaptak csupán, amin cigarettát és teát vásárolhattak. Fogva tartóik azt ígérték ugyan, hogy a munka befejeztével szép summa üti majd a markukat, ám a robotnak soha nem akart vége szakadni. Többen megpróbáltak megszökni, ám vagy elfogták õket, vagy örökre nyomuk veszett.

A rendõrség feltételezi, hogy az ukrán rabszolga-kereskedõk áldozatainak száma az eddig felderített száznak akár a többszöröse is lehet. Az ügyben az ukrajnai és oroszországi hatóságok közösen nyomoznak.