Rabok is segítettek a ma nyíló börtönmúzeum kialakításában

Kedden nyílik Magyarország első börtönmúzeuma Sátoraljaújhelyen, a megnyitót délelőtt 10 órakor tartják. Kialakításában rabok is részt vettek és a jövőben is dolgozhatnak majd ott. Eredeti és utángyártott tárgyakkal valamint írásos anyagokkal mutatják be, hogyan változtak a büntetések az ókortól napjainkig.

A Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyház pályázaton nyert 17 millió forintot – 5 millió forint önrész mellett – az ország első börtönmúzeumának kialakítására. Ezzel a kezdeményezéssel nem csak egy kiállítást szerettek volna a büntetések történetéről, hanem olyan munka- és képzési lehetőséget teremteni a fogvatartottaknak, amely segíti őket szabadulásuk után. Körülbelül 20 rab vett részt az építkezésben, készített múzeumi tárgyakat és vitte számítógépre az írásos anyagokat – mondta el Estók István dandártábornok, a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézet vezetője.

Tájékoztatása szerint kiállításon szerepelnek többszáz éves, eredeti tárgyak, mint például 18. századi zárkaajtó, bilincsek és kályha. A kínvallatás és a halálbüntetés vagy a megszégyenítés (mint a kaloda) eszközei is láthatók. Több kiállítási tárgyból – eredeti híjján – másolatok készültek, ezek gyártásában is részt vettek a rabok. Számítógépen is olvasható, melyik korszakban, milyen büntetéseket alkalmaztak. Kiállítottak még dokumentumokat, fotókat is. A fogvatartottak által készült ajándéktárgyak – pl. kerámiák, festmények – is helyet kaptak a múzeumban, ezeket meg is lehet vásárolni.

Estók István elmondta még, hogy terveik szerint a 350 négyzetméteres múzeumot később duplájára bővítik, ehhez újabb pályázati pénzre lesz szükség.Sporthírek