Friss hírek

2010.02.04. 15:43

Aláírta az orosz államfõ a törvényt az Emberi Jogok Európai Konvenciójának 14-es számú ajánlásáról

<p>Aláírta az orosz elnök csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bíróságának reformjával összefüggõ, és az Európa Tanács által már évek óta szorgalmazott, törvényerõre emelt megállapodás csomagot. Január közepén az orosz parlament alsóháza, a Duma, amely 2006-ban még elutasította a csomagot, 392 igennel, 56 nem mellett fogadta el a törvényt.</p>

A Dmitrij Medvegyev államfõ által aláírt törvény értelmében Oroszország csatlakozik az Emberi Jogok Európai Konvenciójának 14-es számú ajánlásához. Ez az ajánlás vonatkozik a strasbourgi Európai Bíróság bíráinak mûködésére is, amennyiben mandátumuk idejét 6 évrõl 9-re növeli, és kiterjeszti a fellebbezési lehetõségek körét is.

Oroszország az Európa Tanács 47 tagállama közül az egyedüli volt, amely mostanáig nem ratifikálta a reformcsomagot, ezért életbe sem léphetett, mivel ehhez minden tagállam jóváhagyása kell. Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfõ, még államfõként, 2006 áprilisában aláírta a vonatkozó megállapodást, a Duma képviselõinek többsége azonban visszautasította a ratifikálást arra hivatkozva, hogy az ajánlás orosz-ellenes. A ratifikálással szembeni ellenállást végül az törte meg, hogy az Európa Tanács elfogadta: egy orosz bíró is részt vehet Oroszországról szóló ügyek tárgyalásán.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán a legtöbb, függõben lévõ ügy Oroszországgal kapcsolatos. Az orosz külügyminisztérium szerint a testületnél lévõ 112 ezer ügybõl 27 ezer, még áttekintésre váró orosz ügy. Medvegyev elnök azt mondta a csütörtökin aláírás után, hogy Oroszországban javítani kell a bíróságok munkáját, mert így csökkenthetõ azon ügyek száma, amelyek esetében nemzetközi bíróságokhoz fordulnak az érintettek. "A feladatunk az, hogy minõségi igazságszolgáltatást hozzunk létre, mert így segíthetjük állampolgárainkat."- közölte az orosz államfõ az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!