Rablás helyett zsarolás

Zsarolás és lopás bűntettében hirdetett jogerős ítéletet megyei bíróság dr. Kozma Istvánné fellebbviteli büntetőtanácsa. A tanács tagjai voltak: Gulácsiné dr. Torda Gabriella és dr. Toma Attila. Korábbi esetek [.doc – 32KB]

A vádlott Vadász Krisztián (19) tiszacsegei lakost a korábban elsőfokon eljáró Nyíregyházi Váris Bíróság rablás és lopás bűntettében találta bűnösnek, ezért 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A másodfokú bíróság miután megvizsgálta a védelem enyhítés iránti fellebbezését, a tényállás alapján megváltoztatta az ítélet. A rablást zsarolásnak minősítette, így 3 évre csökkentette a vádlott börtönbüntetését.

A bíróság az alábbi tények alapján hozta meg döntését: a büntetlen előéletű fiatalember 2005. februárjában Nyíregyházán tartózkodott alkalmi ismerősénél lakott. Jövedelemmel nem rendelkezett, ezért megélhetését vagyon elleni bűncselekmények útján fedezte. Február 10-én az utcán leszólított egy fiatalt és veréssel fenyegetőzve – „megverve és ruha nélkül mégy haza” – mondta a vádlott – követelte annak mobiltelefonját. Ezek után a sértett átadta a készüléket. Egy héttel később az egy üzlet közelében hasonló módszerrel elvette egy másik fiatalkorú sértett telefonját.

A vádlott repertoárjában szerepelt még egy lopás is, 2004. december 2.-án az ajtót berúgva bement barátnőjének édesanyja lakásába, és onnan 350 ezer forint készpénzt ellopott. A vádlott a pénzt még aznap eljátszotta játékgépen.

Beismerte, megbánta

A másodfokú bíróság legfőképpen azzal indokolta a vádlott büntetésének enyhítését, hogy nem a súlyosabban büntetendő rablás, hanem csak zsarolás valósult meg. A fenyegetéssel csupán hajlította a sértettek akaratát, nem törte meg. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a fiatal felnőtt voltát, hogy szülői, családi háttér nélkül nőtt fel, beismerő, megbánó magatartását.

– Fullajtár András –