Röntgenezni lehet a celluxszal

Röntgenezni lehet a celluxszal
A cellux röntgensugarakat bocsát ki, ha a megfelelő sebességgel tépik. A sugarak ráadásul olyan erősek, hogy akár egy kéz átvilágítására is alkalmasak.

A jelenséget először szovjet tudósok figyelték meg az 1950-es években – tudták meg a Kaliforniai Egyetem kutatói, akik a mostani felfedezést tették. Az amerikai tudósok motorizált cellux-tépő szerkezetet használtak egy átlagos tekercs kihúzására. A 25,4 méter hosszú, 19 milliméter széles átlátszó ragasztószalagot másodpercenkénti három centiméteres sebességgel tépték a kutatók. A gépet vákuumba helyezték, így mérni tudták a röntgensugarakat, amelyekről kiderült, hogy elég erősek röntgenképek készítéséhez is. A tudósok készítettek is számos felvételt a kezükről.

“Nem akartunk hinni a szemünknek” – mondta a kutatásban résztvevő egyik tudós, Carlos Camara az AFP francia hírügynökségnek. “Nem egészen világos, hogy milyen mechanizmus okozza a jelenséget, de az elektronok nagy sebességgel haladnak a cellux egyik szélétől a másikig” – magyarázta. “A másik oldalra érkezve megállnak, és ekkor keletkeznek a röntgensugarak” – tette hozzá. A kutató szerint egy nap olcsóbb és biztonságosabb röntgengépeket készíthetnek a felfedezés alapján. Jelenleg a betegeket sugárzásnak teszik ki és egy magasan képzett technikust is fizetni kell.

  • Az iPodon is szóljon az isteni ige!
  • Virtuális lopás, valós verés
  • Karcsúbb és olcsóbb az új MacBook
  • IT hírek
  •