Queer

Queer
© Fotó: Getty Images
Össze kell szednie magát annak, aki változó világunkban modern szeretne maradni, „rajta kívánja tartani hüvelykujját az események ütőerén”. Pap Gyula jegyzete.

A címben említett szakszó ismerete elvárás, melynek jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan, valójában politikailag korrekt meghatározása annak, aki nem kizárólagosan heteroszexuális, vagyis nem csak az ellenkező neműekhez érez vonzódást. A modernség persze látszólagos, hiszen az aktív polgárjogi harcosok éppen azzal érvelnek, hogy hol nyíltan, hol lappangó módon ősidők óta jelen volt ez az identitás a társadalomban, és bizony éppen ideje jogokat formálnia. A netadó-ellenes tüntetés méretű megmozdulásuk mindenesetre figyelemre méltó, ha minden érintett ott lett volna – és valószínűleg maradtak néhányan otthon is –, akkor is látványos szeletét képezik a népességnek.

Természetesen párhuzamosan megfogalmazódtak erős kételyek is, a nemi betegségek terjedésével való riogatáson túl a nemzetkatasztrófa vizionálásáig.

S bár kár lenne a konzervativizmus hibájába esni, hadd idézzem régi tanárunkat, aki az egyik osztálytárs a témáról való érdeklődésére csak annyit mondott: nem bánom én, fiam, csak ne legyen kötelező.

– Pap Gyula –

Címkék: ,