Nagyvilág

2011.12.01. 19:39

A Forradalmi Gárdának felelős szervezetek állhattak a teheráni brit követség megtámadása mögött

Teherán/Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - A Forradalmi Gárda alá tartozó Kudsz erők és a bászidzs milícia állhatott a Nagy-Britannia teheráni nagykövetsége elleni keddi támadás mögött - írta honlapján a Háárec című izraeli, illetve a The Guardian című brit napilap csütörtökön.

Teherán/Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - A Forradalmi Gárda alá tartozó Kudsz erők és a bászidzs milícia állhatott a Nagy-Britannia teheráni nagykövetsége elleni keddi támadás mögött - írta honlapján a Háárec című izraeli, illetve a The Guardian című brit napilap csütörtökön.

A Háárec szerint a diákok spontán akciójának álcázott támadásról készült fényképeken a bászidzs milícia és a Kudsz erők tagjai is szerepelnek, valamint abban is meglátszik a hatóságok keze nyoma, hogy a Press, illetve az al-Alam állami tévécsatorna élőben közvetítette az eseményeket, amire csak Ali Hamenei legfelsőbb vezető engedélyével kerülhetett sor.

Egyes források az al-Arabíja hírcsatornának azt állították, hogy az egész támadás Hamenei ötlete volt, és a bászidzs milícia vezetője, Mohammad Reza Nakd felügyelte. Az elnökválasztást követő 2009-es tüntetések vérbe fojtásáért is a bászidzsikat tették felelőssé.

A tüntetést szervező "forradalmi diákok" még keddi közleményükben tagadták, hogy az eseményekhez köze lett volna bármilyen állami szervnek.

A The Guardian eközben egy helyszíni fotó alapján a Kudsz erők szerepét, valamint a vezetőjük, Kasszem Szuleimani körül kibontakozó személyi kultuszt firtatta.

Diplomaták és Irán-szakértők szerint a Kudsznak egyre nagyobb a hatása az iráni külpolitikára. Néhányak szerint mivel egy külföldi ország nagykövetsége volt a célpont, a Kudsz volt felelős az eseményekért, míg mások szerint a szervezet csak országon kívül tevékeny, és a tömegben azért tartották fel Szuleimani fényképét, mert "példaként tekintenek rá, hiszen nyíltan támadja az ellenséget".

Szuleimani egyébként 2008-ban magabiztos üzenetet küldött az iraki háborút vezető David Petraeusnak. "Petraeus tábornok, tudnod kell, hogy én, Kasszem Szuleimani vagyok felelős az iráni politikáért Irakban, Libanonban, a Gázai övezetben és Afganisztánban. A bagdadi nagykövet is a Kudsz erők tagja, és az, aki felváltja őt, úgyszintén" - szólt a szöveg.

Nyugati diplomaták szerint Irán kabuli nagykövete is a szervezet tagja. A Kudsz Szíriában is tevékeny, valamint Irakban is nagy a befolyása. Októberben az Egyesült Államok azzal vádolta meg a szervezetet, hogy az állt a Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete elleni merényletterv mögött.

Azonban többen úgy vélik: egy Szuleimanihoz hasonló harcedzett parancsnok nem meggondolatlan annyira, hogy Washington és London képében egyszerre két ellenfelet szerezzen magának.

A Kudsz erők és a bászidzs milícia is a Forradalmi Gárda alá tartozik, és beszámolási kötelezettsége van Hamenei felé. A bászidzs a belbiztonság területén tevékeny, míg a Kudsz az iszlám forradalom exportjáért és az országon kívüli műveletekért felelős.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!