Quaestor – A KKM nonszensznek tartja a tárcával kapcsolatos híreszteléseket

Akt.:
Budapest – A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint a Quaestor-ügyben a tárcával kapcsolatos, sajtóban megjelent híresztelések nonszensznek minősíthetők és mindenfajta háttértudás hiányáról árulkodnak.

A tárcának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelték: a valóság az, hogy sem a KKM, sem a minisztérium felügyelete alatt álló vállalatok nem fektettek be 72 milliárd forintot a Quaestornál.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számlája, úgynevezett értékpapírszámlája volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Eximbank felett – magyarázták.
Hozzátették: ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt. A pénz, a 72 milliárd forint pedig természetesen az Eximbankban volt.

A KKM-nél hangsúlyozták: a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a tőkéjét állampapírban helyezte el a Quaestornál, ennek 3,8 milliárd forintos értéke visszakerült az MNKH-hoz.

Végül azt is közölték, hogy az államháztartási törvény nem tiltja az állami vállalatoknak, hogy az államkincstáron kívül helyezzenek el állampapírokat.

– MTI –