Putyin: Oroszország nem tűri, hogy beavatkozzanak az ügyeibe

Moszkva, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Moszkva szorosabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, de nem fogja tűrni, hogy beavatkozzanak az ügyeibe, és szilárd garanciákat akar arra, hogy a tervezett rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen – szögezte le egyebek között az a dekrétum, amelyet Vlagyimir Putyin már elnökként írt alá hétfőn.

Putyin az orosz külpolitikai prioritásokat átfogó dekrétumban foglalta össze néhány órával azt követően, hogy hat évre beiktatták az orosz államfő hivatalába.

Az elnöki hivatal honlapján is közölt rendelet szerint a külügyi tárcának egyebek között valódi stratégiai szintre kell emelnie az orosz-amerikai kapcsolatokat, s Oroszország törekedni fog a hadászati támadó fegyverek további csökkentésére.

Putyin aktív munkára ösztönzi a diplomáciát annak érdekében, hogy ne engedje meg, hogy az Egyesült Államok orosz jogi és fizikai személyek ellen büntető intézkedéseket vezessen be.

Washington tavaly júliusban már beutazási korlátozásokat rendelt el 60 olyan orosz tisztségviselővel szemben, akiket felelősnek tekintenek Szergej Magnyitszkijnak, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap jogászának 2009-ben vizsgálati fogságban bekövetkezett haláláért.

Ugyancsak fontos feladatként jelölte ki az orosz államfő, hogy az egyenlő jogok és kölcsönös előnyök alapján jöjjön létre stratégiai partnerségi megállapodás az Európai Unió és Oroszország között. Putyin rendeletében azzal is megbízza a külügyminisztériumot, hogy “lépjen fel a stratégiai cél, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő egységes gazdasági és humán térség létrehozása érdekében”.

A kormány lapja, a Rosszijszkaja Gazeta az orosz államfő külpolitikai dekrétumából kiemeli: az orosz külügyminisztériumnak el kell érnie, hogy megszűnjön a vízumkényszer a félévente 90 napos tartózkodásra az Európai Unióba utazó orosz állampolgárok számára.

Az orosz külpolitikai prioritásokat meghatározó államfői rendeletet egy nappal előzte meg Dmitrij Medvegyev utasítása, amellyel a még államfői poszton lévő politikus feloldotta a Líbiába irányuló orosz fegyverszállításokra vonatkozó embargót.

– MTI –