Putyin nem akar jövőre is elnökségért indulni

Elsősorban Oroszország gazdaságának fejlődését dícsérte szokásos évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin csütörtökön, a moszkvai törvényhozás két házának együttes ülésén. Az orosz államfő ugyanakkor azt is kijelentette, hogy “jövőre már másvalaki fogja megtartani ezt az évértékelő beszédet”. Ezzel Putyin cáfolta azokat a várakozásokat, hogy valamilyen törvénymódosítás révén 2008-ban is jelöltetné magát az elnökválasztáson.

Az 54 éves államfő azzal kezdte beszédét, hogy méltatta szerdán eltemetett elődjét és Borisz Jelcin egyik legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy megteremtette a nemzeti egységet és Oroszországot a demokrácia útjára vezette.

A beszédben aztán Putyin azt ecsetelte, hogy az orosz gazdaság az ő elnöki évei alatt “nemhogy tovább hanyatlott volna, hanem megerősödött” és a világ tíz legerősebb gazdasága közé emelkedett. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy meg nem nevezett “külföldi erők”, a demokrácia “jelszavával takarózva” az Oroszországba áramló külföldi tőkét arra használják fel, hogy “beavatkozzanak az orosz belügyekbe”.

Putyin támogatásáról biztosította egy “orosz nyelvi alap” megteremtését, ami az orosz nyelv és irodalom ápolását szolgálná. Az államfő szerint az orosz “mindig is a testvériség nyelve volt a népek és nemzetközi szervezetek között”, már csak ezért is megérdemli a támogatást.

Végül – némi meglepetésre – úgy fogalmazott, hogy “a jövő évi beszédet már egy másik államfő fogja megtartani”, minthogy az ő második hivatali ideje 2008 márciusában lejár. Ezzel Putyin azt is kijelentette, hogy nem akar indulni a jövő évi elnökválasztáson, noha erre sok politikus próbálta rábeszélni, akár alkotmánymódosítást is tervbe véve. A jelenlegi törvények szerint ugyanis az államfői tisztséget legfeljebb kétszer töltheti be ugyanaz a személy, egymás után. Beszédében egylébként Putyin semmiféle utalást nem tett arra, hogy kit látna szívesen maga után az elnöki székben.