Putyin intézkedik: több olajat kapnak a csehek

Vladimir Putyin orosz miniszterelnök hétfőn úgy rendelkezett, hogy állítsák helyre a Csehországba irányuló orosz olajszállítást. Prága azóta kap kevesebb energiahordozót, amióta hozzájárult, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer egy részét cseh földön épüljön föl – bár az oroszok többször tagadták, hogy ennek bármi köze lett volna a csökkentéshez.

Putyin orosz hírügynökségek jelentése szerint hétfőn arra utasította helyettesét, Igor Szesint – aki az energiaügyekért is felel -, hogy vizsgálja meg körültekintően a problémát, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló eset. A korábbi olajmennyiséghez képest 30-50 százalék közötti aránnyal csökkent a Csehországba irányított orosz olaj mennyisége júliusban. Ezt a cseh külügyminisztérium közölte két hete, kiemelve, hogy valószínűleg technikai okok állnak a háttérben.

Az orosz olajszállítás csökkentéséről két orosz társaság döntött, annak érdekében, hogy több olajat finomítsanak, ezért exportáltak kevesebbet – magyarázta az olajvezetékeket felügyelő, állami tulajdonú Transznyeft helyettes vezetője, Mihail Barkov múlt hétfőn. Akkor azt ígérte, hogy más orosz cégek valószínűleg hamarosan pótolják a kiesést.