Putyin első külföldi útja Kínába vezet

Moszkva, 2012. május 11., péntek (MTI)- Vlagyimir Putyin orosz államfő júniusban Kínába látogat, de ezt megelőzően még orosz-EU csúcsot is rendeznek Szentpéterváron – tudatta az államfő hivatalába hétfőn immár harmadszor beiktatott Putyin környezetének egy tagja pénteken az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint.

Újbóli államfőként Putyin először jár majd külföldön.

Putyin pénteken Szocsiban járt, s előbb a 2014-es téli olimpiai játékok helyszínén folyó munkálatokat tekintette meg, majd a Grúziától 1992-ban de facto elszakadt Abházia elnökével, Alekszandr Ankvabbal találkozott.

A két politikus együtt tekintette meg az orosz-abház határt a Pszou folyónál. Putyin látogatásának előestéjén Moszkva azzal gyanúsította meg Grúziát, hogy szeparatistákkal együtt merényletet készített elő a Szocsiban rendezendő téli olimpia ellen.

Az orosz államfő az abház elnökkel tárgyalva kijelentette: Oroszország kész részt venni Abházia társadalmi-gazdasági fellendítésében. Ígéretet tett arra, hogy folyamatosan szemmel tartja az orosz-abház kapcsolatok fejlődését.

Ankvab elismerte, hogy Oroszország segítsége nélkül nem boldogulnak. Elmondta: a grúz-abház határ közös őrizetéről is tárgyaltak Vlagyimir Putyinnal. “A megbeszélések megerősítették kapcsolatainkat” – nyilatkozta a kaukázusi terület vezetője.

Abházia függetlenségének 1992. július 23-i kikiáltását követően hosszú háborúskodás vette kezdetét Grúziával, amely egészen a Dél-Oszétiáért 2008-ban vívott orosz-grúz villámháborúig tartott. Közvetlenül a háború után 9000 fős egységgel erősítették meg az orosz katonai jelenlétet Abháziában, majd 2009-ben az abház törvényhozás jóváhagyta, hogy orosz katonai bázis létesüljön a szakadár területen.

Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el Abházia függetlenségét. Rajta kívül Nicaragua, Venezuela, Tuvalu, Vanuatu és Nauru, valamint a szintén vitatott hovatartozású Dnyeszteren túli terület, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah tekinti Abháziát szuverén államnak.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából