Putyin elnök személyesen figyeli

Putyin figyeli
Putyin figyeli
Miskolc – Vlagyimir Putyin elnök közvetlen figyelmet fordít a nanotechnológia oroszországi alakulására. Így arra is, mi történik Miskolcon. 

Oroszország legtőkeerősebb és a maga területén legbefolyásosabb cége Viktor Bykov nanotechnológiai vállalkozása, amelynek több külországi vegyesvállalata van. Most már magyar is, mégpedig miskolci.
A nanotechnológiát világszerte a következő ipari forradalom egyik fontos tényezőjének tartják, ami természetesen azt is jelenti, hogy hatalmas pénzek vannak benne. Okkal szentel megkülönböztetett figyelmet neki Putyin elnök. Országa élenjár e technológia fejlesztésében, hasznosításában. Viktor Bykov cége vegyesvállalatot alapít Miskolcon. Partnere az önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding Zrt.

Tudósokból

Csütörtökön volt a hosszú nevű Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság Infokommunikációs és Innovációs Munkacsoportjának harmadik ülése – Miskolcon –, amely után sajtótájékoztatót tartottak a városháza dísztermében.
Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója méltatta elsőként a nanotechnológia miskolci meghonosodásához, felfejlődéséhez vezető út újabb állomásának jelentőségét, majd orosz partnere, az ő munkacsoportjuk vezetője, Jevgenyij Vasziljev szólt az együttműködés perspektíváiról.
Megszületik a közös cég, kidolgozzák üzleti tervét, zömében tudósokból létrehozzák a tanácsadó testületét, miközben már most is épülnek a laboratóriumok Miskolcon.
Kutatás, kereskedés, oktatás, ezek azok a fő területek, amelyek révén Miskolc a nanotechnológiával (is) bekerül a nemzetközi köztudatba. Jevgenyij Vasziljev szavait örömmel nyugtázta Káli Sándor polgármester, és megerősítette Kaptay György, a Bay-Nano Kutatóintézet igazgatója.

Mit is jelent?
A nanotechnológia egy fiatal kutatási ágazatot jelöl, s az abból kinőtt ipari tevékenységet. A nanotechnológia extrém kicsiny, a méter milliárdod részét kitevő apró építőelemek, részecskék tudománya, illetve az azokból felépíthető objektumok, szerkezetek ipara. A következő egy-két évtized új ipari forradalmának fő hajtóereje, a közeljövő nagy biznisze. 2003-ra 300 egyetemi intézet és 500 cég volt érintett a nanotechnológiai kutatásokban, aminek költségvetése az USA-ban, Japánban és az Európai Unióban mintegy 4 milliárd dollárra volt tehető. Azóta a résztvevők száma és az összegek jelentősen emelkedtek.

SzG